De razende Duitsers van het melodieus death metal/metalcorecombo Neaera zijn terug voor meer met hun derde schijf, 'Armamentarium', en doen dat zonder de kracht in te boeten die gehoord werd op de vorige werkjes, 'The Rising Tide Oblivion' (2005) en 'Let The Tempest Come' (2006): beiden waren van het uptempo melodieuze death metalsoort met een efficiënt en dus weinig gebruik van metalcore. Wat valt er dan te verwachten van dit nieuwe album, dat de band slechts na een jaar rust weer de rekken in afvuurt?

Op 'Armamentarium' kiest Neaera er duidelijk voor om hier en daar brutaler zijn death- en thrash metalkantjes uit te diepen: hiervan getuigt opener 'Spearheading The Down', dat met een vettig klinkende tank van een riff inzet en doorspekt is met snelle en melodieuze metalriffs. Hieruit blijkt dat Neaera die een tikje eenvoudiger gemaakt heeft ten voordele van een volle, neerhalende sfeer van gitaarakkoorden, -leads en hamerende drums. De weg die de Duitsers ingeslagen zijn is geenszins revolutionair, maar laat zich goed smaken en beveelt de luisteraar tot veel headbangen tijdens de gehele plaat, die vol staat met melodieuze, bestraffende tankmetalnummers. Aanraders? De tracks zijn allen stevig opgebouwd en doorspekt met meerdere goede riffs, maar echte uitschieters zijn onder andere de opener, 'Tools of Greed' en 'Armamentarium'. Met 'Harbringer' rijdt de gevechtsmachine Neaera voort met dubbele basdrums, midtempo, dreigende death/thrash metalriffs en vooral de drijfkracht van de doodsgrunt en schreeuw van zanger Benny. Afsluiter 'Liberation' telt een dikke zeven minuten en komt dreigend en melodieus naar voor met het volume dat van stil naar luid gaat. Het onheilspellende refrein is een van hoogtepunten met weer eens de deathgrunts van Benny en de gitaarnootjes onder de muur van verpulverende gitaarakkoorden en het nummer sluit bevrijdend af met de prachtige intropartij als catharsis.

Neaera is een waar metalmonster geworden en deinst voor niets terug op 'Armamentarium' en bovendien is het grotere aandeel brutale death/thrash meer dan welkom. De leden hebben nooit toegevingen gedaan aan de vooral door trends verziekte metalcorescène en hebben er altijd bovengestaan. Dat bewijst hun karakter en schrijfmanschap weer eens op deze schijf. Metalheads: op naar de platenboer.

Meer over Neaera


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.