Het regent metalcorebands die in wezen slechts weinig gemeen hebben met de hardcore punkbeweging maar des te meer met onverdroten metal. Neaera is ook typisch zo'n band die het label metalcore gebruikt maar waarvan de muziek overduidelijk wijst in de richting van metal. In het geval van deze Duitse band neigt het geheel zelfs naar de Scandinavische variant van melodische death metal. Neaera slaagt er in om heel verrassend en waanzinnig sterk uit de hoek te komen in een genre wat stilaan aan het doodbloeden leek te zijn.
Voor een debuut komt 'The Rising Tide of Oblivion' alvast aan als een absolute mokerslag. Het geluid is loepzuiver en alle instrumenten zijn bijzonder goed te onderscheiden. Neaera drijft op een bed van loeiende gitaren maar let er steevast op dat de geluidsmuur nergens in een modderige brei verandert. Het maakt het geheel er enkel meer catchy op. 'The World Devourers', 'Where Submission Reigns' of 'Definition of Love' barsten loodzwaar uit de speakers en herschapen prompt elke huiskamer in een slagveld. Nearea drukt gretig het gaspedaal in maar toch blijven de gitaristen van dienst bijzonder afwisselende dingen uit hun instrumenten schudden. Dat gaat over grofkorrelig gehak naar vloeiende melodie├źn die bijna verscholen zitten achter een stevige laag distortion. Regelmatig haalt de slagwerker ritmes boven die aan een polka doen denken, maar dan wel eentje waar de deelnemers mekaar fiks op het gezicht slaan zonder te vragen of het zeer deed. Het stotterende tempo waarin de gitaren hun ding mogen doen wisselt af met heel snelle passages waarin snaren onherroepelijk gemarteld worden. Het is dan ook een grote opluchting om te horen dat de schreeuwlelijk van dienst zich bedient van een heel gamma aan vocale uitspattingen, gaande van een hees geschreeuw tot diepe grom tot zelfs heel sporadisch melodieus gezang. Afwisseling is het codewoord bij Neaera en met de dertien kleine ontploffinkjes die 'The Rising Tide of Oblivion' sieren zit het luistergenot meer dan snor.
Nergens op deze schijf klinkt Neaera als een debuterend bandje maar veeleer als een groep die duidelijk weet waar ze heen wil en geen enkel compromis sluit om aan de top te raken. De agressie die in deze nummers vervat zit werkt hoogst aanstekelijk en nodigt iedereen uit om wild in het rond te springen en flink wat nekwervels te kraken. Neaera is een naam die in het geheugen van metalliefhebbers gegrifd mag staan, want van deze band zal vast nog veel meer goeds vernomen worden.

Meer over Neaera


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.