Er broeit iets in Huddersfield, Groot-Britanni├ź en de naam is Nex. Dit enthousiaste kwartet heeft duidelijk goed geluisterd naar acts als System of a Down en vooral Faith No More, want de knipogen naar het werk van die laatste geniale band zijn legio. Maar kan dit kwartet die vergelijking echt aan?

Niet bepaald, maar dat is geen echt verwijt, aangezien Faith No More nu eenmaal voorlopers waren en die zijn - zoals de leer het wil - uiteraard niet te evenaren. Het valt alleszins op dat Nex tijdens de eerste nummers goed wil laten horen waar ze toe in staat zijn. Dat maakt dat tracks als 'The Revenge' of 'Tinkerbell' geregeld naar alle hoeken van de kamer springen. Zo heeft vocalist Ed Dickinson een flink bereik. Meestal gebruikt hij zijn normale zangstem, die soms licht aan Mike Patton refereert, maar evenzeer kan hij een hese schreeuw of een brute grunt uit zijn strot toveren. Naarmate het album vordert, worden die extravagante uitstapjes eerder zeldzaam en blijkt ook muzikaal gesproken dat Nex het vooral moet hebben van relatief poppy invloeden, ondanks de geregeld heftige gitaren. Zo is vooral 'Phantoms' een quasi onbeschaamd aanleunen bij de populaire emotrend en is het zeer zeker een nummer dat in de top 50 niet zou misstaan. Dat maakt dan ook dat het geheel niet echt zal aanslaan bij muzikale meerwaardezoekers. Het is niet als zou Nex niets te bieden hebben, want op zich zitten de songs best wel netjes in elkaar, maar ze hebben eigenlijk de brute pech dat alles wat zij nu presteren hen al beter is voorgedaan. 'Dansylvania' teert op een half leuke woordspeling en is weer ietsjes atypischer, dankzij het spaarzame gebruik van blazers en een uptempo drumbeat, maar al met al blijft het behoorlijk doorsnee.

Nex heeft hoegenaamd het warm water niet uitgevonden en wie zich daar niet aan stoort maar wel een zwak heeft voor behoorlijk toegankelijke, semi-stevige rock kan hier wel iets aardigs in ontdekken. De rest van de mensheid heeft hier vermoedelijk weinig boodschap aan.

Meer over Nex


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.