Het Britse Nex tekende onlangs bij Rising Records en bracht daar het album 'A Clockwork Heart' uit. Het label achtte de tijd daarmee blijkbaar rijp om ook ouder werk van deze heren uit te brengen, te weten dit tittelloze album. In wezen kan een mens bijna de bespreking van 'A Clockwork Heart' hierop plakken, want stijlgewijs is Nex quasi onveranderd gebleven.

Het voornaamste verschil met nu is dat het kwartet hier nog een tikkeltje rauwer klinkt, maar voor het overige is er geen snars verschil. Nog steeds balanceert de band op de grens tussen hard en zacht, met wat licht bizar aandoende uistapjes hier en daar. Een huwelijk tussen Faith No More en System Of A Down, maar dan vaak een pak poppier en minder uitdagend dan die ongetwijfeld grote invloeden. Het is alleszins wel behoorlijk leuk om te horen dat de band op opener 'Schattenfreude' vrij brutaal en bruut uit de startblokken schiet, maar daarna is het weer van dattum met meezingkoortjes en softe uitstapjes, die links en rechts onderbroken worden door snelle en harde passages. Die tweedeling tussen hard en zacht wordt overigens het hele album lang volgehouden. Ook hier valt de bemerking te maken dat, mocht Nex dit album hebben uitgebracht ergens eind jaren negentig, ze waarschijnlijk een pak meer impact zouden gehad hebben dan nu. Immers, vandaag de dag is de schizofrene rock/metalscène zodanig over het hoogtepunt heen dat Nex in geen enkel opzicht veel potten gaat breken. Het is aardig, maar ook niet meer dan dat en een band moet nu eenmaal meer zijn dan alleen maar aardig.

Stijlgewijs is Nex dus nog geen zier veranderd en waarschijnlijk gaat dat ook voor toekomstige releases niet gek veel verschillen. De blauwdruk was er dus duidelijk al in 2006, maar de vraag of dit überhaupt nog relevant is, laat zich opnieuw gelden.

Meer over Nex


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.