De vergelijking met het andere hippe danceduo Vive La Fête kan bij Nid & Sancy wel enigszins opgaan. Beide Belgische koppels maken geflipte elektronische muziek met veel retro invloeden. Kinderlijk eenvoudige, vaak seksueel getinte vrouwenzangen (voor zover getier en gekir zingen kan genoemd worden) en bezitten een erg hippe uitstraling die hen een grote geloofwaardigheid geeft 'op de straat'. Verder bezitten beiden een gezonde dosis zelfrelativeringsvermogen die hen vreemd genoeg ook net een erg hoge en gewilde status bezorgt. Toch zijn Nid & Sancy een tikkeltje anders, zo blijkt uit deze langverwachte langspeler. Nogal obscure acidwave invloeden worden gedrenkt in een heuse energieke punkspirit en levert op die manier elf stevige dancetracks af die het midden houden tussen kunstzinnig experiment en hyperkinetische kitsch zonder daarbij echt platvloers te worden.
De geschiedenis van Tania Gallagher en Bart Demey begint al zo'n tien jaar terug met de naam Galacticamendum en heeft reeds vele landgrenzen overbrugd. Dat is allicht één van de redenen voor het volwassen, erg uitgebalanceerde geluid van deze plaat. Van oppervlakkige dansmuziek is hier dus geen sprake. Nid & Sancy provoceren. Zo lokken ze reeds van meet af aan de luisteraar uit zijn schelp met een onheilspellende bastrom die een komende veldslag lijkt aan te kondigen. Langzaam wordt een diepe moogtoon opengedraaid en in de verte weergalmen door de vocoder verdraaide echo's van de scanderende Sancy. Zwarte en duistere impressies worden langzaam maar zeker omgevormd tot diepgelaagde dance. Zo baadt heel dit schijfje in een sombere elektroclash / new wavesfeer die refereert aan de hoogdagen der vleermuizen in de jaren '80. Toch ligt de nadruk meer op de beats dan op dit donkere karakter, waardoor vele songs zich lenen van discotheek tot radio. Scheurend gitaarwerk onderbouwt stevige tracks als 'Anorak Nervosa' en zorgt voor een nóg meer gelaagde klank. Toch worden ook de pure dancefans niet in de kou gelaten, dankzij techno geladen bijdragen als 'So Where's Your Acid, Brothers'. Afwisseling, diepgang en hitgevoeligheid zijn dan ook sleutelwoorden voor deze plaat. Een minutieus uitgekiend studioplan openbaart zich na meerdere luisterbeurten van 'Talk to the Machine', dat gerust enige dagen na mekaar de speler mag bewonen. Onder het mom van 'alles komt terug' koppelt dit Gentse duo een niet onaardige dosis retrogeluiden aan een hypermoderne elektronische sound en dat kan niet onopgemerkt blijven.
Met een lange geschiedenis in het clubmilieu achter de rug, is het nu hoogtijd voor Nid & Sancy om uit die onbekende put te kruipen. 'Talk to the Machine' kan daar een prachtig hulpmiddel toe verschaffen. Met handenvol potentiële hits kan dit duo alvast veel mensen de zomer laten in dansen.

Meer over Nid & Sancy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.