Het kamermuziekkwartet RadioKUKAorkest ontstond in 2005 als een orkestje om het Klara-programma 'De Kunstkaravaan' (vandaar KUKA) muzikaal te ondersteunen. De formule kreeg een plakkaat 'verlengd wegens succes' voor de deur en een deel van de muziek werd op cd gezet onder de titel 'Songs for Broadcast'. Qua sfeer is de muziek overwegend vrolijk, met hier en daar een melancholische toets. De niet alledaagse bezetting van contrabas, cello, klarinet en accordeon wordt sporadisch aangevuld met percussie en zang.

Slingerend tussen tonaal en atonaal en tussen compositie en improvisatie, beweegt de RadioKUKAorkest-karavaan zich doorheen veertien hoofdzakelijk zelf geschreven nummers. Openingstrack 'Hey Honey it's a Twistin' Paper Star' is een levendig stukje maar mist wat vormelijke coherentie. Tom Wouters' klarinet neigt af en toe naar Messiaen-esque vogelgeluiden, maar kan ook heel lyrisch uit de hoek komen. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in de bewerking van Fabian Fiorini's 'Carnivale'. Deze zeemzoete huppelwals wordt echter halverwege volledig omgegooid naar een bevreemdende chaotische improvisatie en deint uit in een gezamenlijke zangstonde. In het speelse 'Petite Suite Satie' rijgt Wouters een aantal fragmenten uit verschillende stukken van de Franse impressionist aan elkaar.

Sommige nummers zijn al wat moeilijker te plaatsen dan andere. Hoewel de muziek meestal tamelijk licht verteerbaar blijft, zijn er aan de andere kant soms passages met scherpe randjes. Het begin en het einde van 'P#5' met een huilende klarinet en een dissonante accordeon toont een behoorlijk explosieve kant van het RadioKUKAorkest. Op die manier overspant het kwartet een breed muzikaal spectrum, dat naast experimentele muziek (de bizarre tussenwerpsels in 'Cinderella's Circus Doll') ook grote raakvlakken heeft met zowel Oosterse ('Jiggle the Handle') als Westerse volksmuziek ('The Clown Infection') en jazz ('Ca va Mr. Lupain?' en de verbluffende basklarinetsolo in 'De Aerobaat').

Het hoorbare speelplezier van het RadioKUKAorkest maakt dat 'Songs for Broadcast' net dat beetje meer is dan enkel de verzameling radiodeuntjes die de titel laat uitschijnen. De soms wat fragmentarische of diffuse composities worden er ook enigszins door gemaskeerd. Een aangenaam en verfrissend, maar af en toe onvoldoende consistent album.

Meer over RadioKUKAorkest


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.