Rhapsody houdt al enkele jaren halsstarrig vast aan haar typische, met bombast doortrokken stijl. In de beginperiode ('Legendary Tales') kon de band daarom gemakshalve geklasseerd worden bij de hordes zogeheten true metalbands. Dat is weer even geleden want tegenwoordig heeft Rhapsody een geheel eigen stijl ontwikkeld die omschreven wordt als Filmscore Metal.
De reden voor die benaming ligt nogal voor de hand wanneer deze schijf door de luidsprekers galmt. Rhapsody heeft het zichzelf niet bepaald makkelijk gemaakt en heeft opnieuw een heel verhaal opgezet dat uit de doeken wordt gedaan mits twaalf episodes. Voornaamste componisten Luca Turilli (gitaar) en Alex Staropoli (keyboards) hebben nu de hulp gekregen van een zestigkoppig klassiek orkest en dito koor. De metal is lichtjes naar de achtergrond geschoven ten voordele van epiek die perfect zou passen bij een groots opgezette fantasyfilm. Meer dan waarschijnlijk was dat de bedoeling en dat heeft verdomd goed uitgepakt. Al wie deze plaat beluisterd kan immers probleemloos hele scènes voor het geestesoog zien voorbij trekken waarin helden, boosdoeners, magie en een portie draken de revue passeren. Wie de band kent weet dat Rhapsody geregeld het gaspedaal fluks durft indrukken, zoals het geval is met 'Unholy Warcry', maar omdat dit nu eenmaal de allure heeft van een soundtrack ligt het tempo over het algemeen wat lager. Het orkest en koor krijgen meteen een zeer grote rol toebedeelt terwijl zanger Fabio Lione met zijn mooie fijne zangstem het geheel aan elkaar zingt. Rhapsody heeft daarnaast beroep gedaan op acteur Christopher Lee om het geheel wat extra schwung te geven. Het resultaat is een verbluffende schijf die op alle vlakken klopt: de productie is smetteloos en elk instrument is perfect te horen, de intermezzi met acteurs passen mooi in het geheel en al wie houdt van fantasy zal zijn/haar hartje kunnen ophalen aan het verhaal. Completeer dat met uitstekende nummers als het snelle 'Unholy Warcry', de ballad 'The Magic of the Wizard's Dream' of het ronduit schitterende, in het Italiaans gezongen 'Guardiani' en het hoeft weinig betoog dat dit een klein meesterwerk is.
Het was met de komst van de mini-cd 'The Dark Secret' al min of meer aangekondigd dat dit een knaller ging worden. Het resultaat overtreft echter alle verwachtingen. Met hun zelfbenoemde film score metal heeft Rhapsody al een eigen genre uitgevonden, met 'Symphony of Enchanted Lands II – The Dark Secret' laten ze de concurrentie mijlenver achter zich.

Meer over Rhapsody


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.