Het Italiaanse metalcombo Rhapsody mag met eer de uitvinders van "film score metal" genoemd worden. Hun snedige heavy metal is immers overladen met bombast, koren, klassieke instrumenten en een dosis sfeerschepping waar zelfs John Williams van achterover valt. Als bedankje voor de talloze fans brengen ze nu een speciale single uit, met als gastzanger de Britse klasseacteur Christopher Lee. Die mocht op 'Symphony of Enchanted Lands II' reeds fungeren als verteller maar nu mag hij ook laten horen dat hij een begenadigd operazanger is, met een heerlijke baritonstem: een experiment dat smaakt naar meer, wanneer 'The Magic of the Wizard's Dream' rondjes draait in de platenspeler.
Rhapsody is een van die weinige bands die steeds de moeite nemen om hun fans iets speciaals voor te schotelen op hun singles. Geen snel bijverdienen door wat halfslachtige demo-opnames achter de single te plaatsen bijvoorbeeld. De band nam de moeite om dit nummer volledig opnieuw op te nemen, met een heus klassiek strijkorkest én een imposant koor. Dat de band koos voor dit live instrumentarium valt meteen te horen. Immers, strijkinstrumenten of koor die uit een keyboard worden getoverd klinken nooit zo warm of overtuigend als 'the real stuff'. De mooie wisselwerking tussen zanger Fabio Lione en Christopher Lee is werkelijk prachtig. Lione heeft een vrij hoog timbre dat mooi contrasteert met Lee's lage stemklank. Het gebruik van akoestische instrumenten maakt dat het strijkorkest niet naar de achtergrond wordt verdrongen maar mooi het geheel ondersteunt. Op die manier benadert Rhapsody werkelijk een filmsoundtrack. 'The Magic of the Wizard's Dream' is een vrij sober nummer waar de vaart wordt ingehouden door de pianokunsten van Alex Staropoli. Het wordt overigens heel leuk wanneer dit nummer ook nog eens in een volledig Italiaanse versie gebracht wordt. Als extraatje heeft Rhapsody een middeleeuws aandoend nummer op dit kleinood gezet: 'Lo Specchio D'Argento'. Dit is een folky, vrolijk uptempo nummer waarin een dwarsfluit en spinet de toon zetten. Zo'n spinet mag dan al klinken als een soortement blikkendoos versie van een piano, het geeft het geheel een sfeer van authenticiteit.
Toegegeven, het nummer 'The Magic of the Wizard's Dream' had misschien niet in drie versies op deze single moeten staan, maar Rhapsody heeft er zich niet makkelijk vanaf gemaakt. Hun samenwerking met klassiek orkest werpt haar vruchten af en ook al blijft Rhapsody in wezen nog steeds een metalband, toch is het hoorbaar dat de band de enge hokjesgeest overstijgt en op eenzame hoogte staat te schitteren als een parel van een ster.

Meer over Rhapsody


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.