Oude rot in het dancevak Roy Davis Jr. had aanvankelijk de muziek afgezworen maar komt gelukkig voor ons terug op zijn beslissing met deze solide langspeler. 'Chicago Forever' is een ambitieus project dat zwarte muziek met een ziel terug vanuit hun (muzikaal) ghetto een plaats in de hitlijsten wil bezorgen.
Davis verkaste een paar jaar geleden van zijn belangrijkste inspiratiebron Chicago naar Los Angeles om zich na een hoop persoonlijke problemen te concentreren op andere dingen dan producen. Zwaar teleurgesteld in de zielloze dansmuziek die furore maakte op de radio besloot Roy er een muzikaal einde aan te maken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en de 34-jarige Davis zat voor hij het wist terug in de studio om een tegenoffensief in te zetten tegen commerciële house en vooral de hegemonie van de r'n'b in de Amerikaanse clubs. 'Chicago Forever' is een ode aan de plek waar Davis zelf zijn eerste stappen in het housewereldje zette en de stad die hem een internationale carrière als dj bezorgde. In de wandelgangen dwingt de naam Roy Davis Jr. nog steeds respect af, de man draait letterlijk al jaren mee en zijn producties worden niet zelden vergeleken met die andere houselegendes Masters At Work. 'Chicago Forever' is een volwaardige, gevarieerde langspeler geworden zonder vullertjes. De tempo's verschillen van track tot track: er wordt gestoeid met soul, hiphop en broken beats. 'Heavenly Father' is een lange epische housetrack met gospelvocals die recht uit de kerk komen en 'My Soul is Electric' is dan weer deephouse van de bovenste plank die onbeschaamd op de knieën mikt. In 'U Give U Take' schittert vooral gastvocaliste Terry Dexter, die op het punt staat door te breken in de VS als actrice en soloartieste. Afsluiter 'Slow It Down' is een eerbetoon aan het vergeten soulsteppers genre. Davis' missie op deze plaat is vooral om opnieuw kwaliteitsvolle housenummers te maken die toch radiovriendelijk zijn en hij lijkt daar met deze plaat zeker in geslaagd te zijn. Nu is het alleen de vraag of het grote publiek de muziek van RDJ wel zal lusten.
De radio lijkt bij momenten overvol te zitten met dwaze stampmuziek en disco-remakes; Roy Davis Jr. biedt met 'Chicago Forever' het perfecte tegengif en laat horen waarom Chicago nog steeds de househoofdstad van de wereld is. "My daddy makes soul music, so get down" zegt Roy's zoon Caleb aan het begin van 'U Give U Take' en met deze CD zal dat geen problemen opleveren.

Meer over Roy Davis Jr.


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.