In de Scandinavische underground zwerven nog steeds enkele bands rond die eigenlijk nooit de erkenning hebben gekregen die ze verdienden. Dat is vast het lot van velen, maar in het geval van het black metalcombo Setherial is dat toch een spijtige zaak. Immers, net zoals stijlgenoten Marduk of Dark Funeral grossieren deze Zweden in razendsnelle black metal met een eigen gezicht. Klasse-albums als 'Lords of the Nightrealm' en dergelijke ten spijt, blijft Setherial's muziek grotendeels onontgonnen terrein. Jammer, want ook hun laatste schijf, 'Death Triumphant', is een prachtig staaltje black metal.

Setherial heeft ondertussen al lang geleerd dat enkel doorrammen ook niet bepaald je dat is, vandaar dat 'Death Triumphant' relatief gesproken veel rustpauzes kent in de vorm van een tragere riff of een akoestisch interludium. Maar voor het grootste gedeelte gaat het hier nog steeds om snelle en gemene black metal: Setherial schuwt het experiment en gaat rechtstreeks voor de slagader. Het enige waar Setherial de laatste jaren verandering in bracht, is de productie. Vandaag de dag is het ruwere randje er wat van af. Puristen gaan dit mogelijk als verraad beschouwen, maar het zorgt er in ieder geval voor dat alle details goed hoorbaar zijn en dat de band over een geluid beschikt om 'u' tegen te zeggen. Voor het overige zijn alle ingredi├źnten aanwezig: polsen oversnijdende gitaarpartijen, raggende drums en een zanger die beschikt over een wel heel venijnige strot. Mocht er al een equivalent bestaan voor een apocalyptische soundtrack, dan is de kans groot dat Setherial het kamerorkest van de duivel mag spelen, met nog enkele kompanen. 'With Veins Wide Open', 'Inhale the Embers' of 'Devilry, Wickedness and Scorn' zijn onvervalste druppels dodelijk gif die tergend langzaam op het zenuwstelsel en het gehoor inwerken tot alles zwart voor de ogen wordt.

Tegenwoordig lijkt het genre black metal uiteen te vallen in twee grote categorie├źn: zij die experimenteren en zij die terugkeren naar de basis. Setherial behoort zeker tot die laatste en slaan toe met een hard en compromisloos album. Daarnaast doet het deugd te weten dat de zogeheten oude garde nog steeds de jonkies naar huis speelt.

Meer over Setherial


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.