Er zijn nog zekerheden in het leven. Een van die zekerheden is dat een band als Setherial geen duimbreed zal afwijken van het diabolische pad. Een pad dat reeds vakkundig geëffend werd door parels als 'Nord', 'Lords Of The Nightrealm' en 'Hell Eternal'.
Setherial is in wezen nog steeds een duo, hoewel ze voor 'Endtime Divine' vocale assistentie kregen van Wrath (Naglfar). Het zet de band alleen maar dat beetje hoger. Was voorganger 'Hell Eternal' het ideale middel om de hellepoorten mee open te zetten, dan ramt 'Endtime Divine' voor de tweede keer elke christenziel aan het kruis. Een orgie van snelheid en blasfemie openbaart zich en er is geen ontsnappen aan. Setherial gedijdt het beste in razende tempi, wat duidelijk wordt vanaf de eerste tonen van 'Crimson Manifestation'. Zonder enige adempauze krijgt het drumstel razende klappen en boort de basgitaar als een volleerde tank haar dreunen in ieders oor. Om nog maar te zwijgen over de gitaar. Het mag een wonder heten dat de polsen van de gitarist van dienst niet gewoon beginnen bloeden. Snelheid is één ding, maar er moet ook nog wat melodie in zitten. Daar is Setherial, net als Marduk overigens, een meester in. Het mag nog zo snel gaan, telkenmale bevatten de nummers riffs die een mens uit z'n stoel werpen en aanzetten tot ongecontroleerd headbangen. Zo is zeker 'Subterranean' een klapper. Mocht 'Endtime Divine' heel de tijd gas geven, het zou wat te veel van het goede zijn. Daarom ook dat Setherial het vanaf '...of Suicide' links en rechts wat kalmer aan doet en geregeld een versnelling lager schakelt. Het haalt de dreiging enkel naar boven. Dat werkt bijzonder doeltreffend in de titeltrack en in afsluiter 'Storms'. De afwisseling tussen loeiharde blastbeats en eerste-versnelling beuken maakt dit kleppers van formaat.
Soms heeft Setherial wel het probleem dat ze té zijn. Een beetje te snel, te hard en dat te veel. Een kniesoor die daarop let, want dit is een schoolvoorbeeld van 'skullcrushing black metal' net zoals 'Panzer Division Marduk' van, jawel, Marduk. Volledig af te raden voor gevoelige zielen. Een aanrader voor wie black metal rauw en onversneden tot zich neemt.

Meer over Setherial


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.