De jongste jaren is er in de Verenigde Staten een ware explosie van jonge metalbands die zich vooral lijken te baseren op de meer melodieuze death metal die uit Europa komt. Bands als In Flames of Dark Tranquillity zijn duidelijk de iconen waaraan bands als Enforsaken, God Forbid of dit Shadows Fall zich aan spiegelen. Shadows Fall is zonder enige twijfel de meest commercieel gerichte van die groep, al hoeft dat niet noodzakelijkerwijs een slechte zaak te zijn. Dat bewijst het smaakvolle 'The War Within' wel.
Dit collectief uit Massachusetts is één van die groepjes waar een duidelijke progressie valt waar te nemen per plaat. Hun debuut, 'Of One Blood', was aardig maar ook niet meer. De groep zocht duidelijk nog naar hun stek en daardoor durfde die schijf te zwalpen tussen te veel melodie en te veel agressie. 'The Art of Balance' was dan weer een meer samenhangend geheel, maar daar neigde Shadows Fall ten koste van de melodie de agressie te sterk naar voor te schuiven. Beide zijn echter op 'The War Within' mooi in evenwicht en daardoor is dit ook meteen het beste plaatje van Shadows Fall. Frontman Brian Fair heeft een goede, wat schreeuwerige zangstem die mooi afgewisseld wordt met de ruigere kreten van gitaristen Matthew Bachand en Jonathan Donais. Deze heren weten daarnaast netjes heerlijk doorhakkende riffjes in het rond te strooien die, alsof de duivel ermee gemoeid is, plots overschakelen in melodielijnen en solo's die een mens niet zou verwachten. Het drumwerk van Jason Bittner is eigenlijk nog het meeste op death metal geschoeid: een logge ritmesectie die plotse uitbarstingen van snelheid combineert met ronduit loodzware. Op die manier probeert Shadows Fall om een hele hoop mensen tevreden te houden. Die aanpak zou best kunnen lukken met 'The War Within'
Shadows Fall schuwt zowel in gitaarwerk als zang de echte extremen. Het ligt voor de hand dat deze band zich voornamelijk focust op de grote middenmoot van het publiek dat metal lust maar de randgevallen links laat liggen. Het is ze in elk geval meer dan gegund, want songs schrijven kunnen ze. Metalheads die het liever net dat beetje extremer hebben kunnen zich best laven aan Enforsaken of Lamb of God. Wie weet biedt Shadows Fall een opstapje in de wondere wereld der metal voor de absolute leek.

Meer over Shadows Fall


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.