Shadows Fall is een metalcoregroep. Een overschatte, Amerikaanse metalcoregroep. Beter kon het plaatje gewoon niet kloppen, buiten het feit dat deze jongens, net zoals Trivium, nu gewone metal proberen te spelen. Proberen alleszins, want of hen dat gelukt is blijkt betrekkelijk weinig of helemaal niet uit 'Threads of Life', hun nieuwste plaat, tevens debuut voor Roadrunner (verrassing!) en opvolger van het reeds commercieel gerichte 'The War Within'.

Nochtans opent de plaat niet slecht: 'Redemption' is volgens zanger Brian Fair de definitie van hoe Shadows Fall klinkt. En het klinkt wel, zeker het melodieuze refrein waar de luisteraar knikkend zal meeneuriën op de gelukte en vanuit het hart klinkende (!) vocalen en gitaarpartijen. Ook het door In Flames geïnspireerde instrumentaaltje 'The Great Collapse' dat verder op de plaat te horen is, is niet slecht. Maar eigenlijk gaat het in 'Redemption' al bergaf vanaf de totaal ongeïnspireerde en irritant klinkende solo. Vanaf het tweede nummer, 'Burning The Lives', raakt de saaie boemeltrein 'Threads of Life' met moeite verder: er zijn namelijk drie elementen die deze plaat grandioos doen falen. Ten eerste lijkt het geschreeuw van Fair op dat van een hees, oud mannetje dat ruw probeert te klinken, zijn heldere stem is zagerig en hij faalt in zijn poging om James Hetfields melodieuze rauwe vocalen te imiteren. Het tweede probleem is dat de overgrote meerderheid van de riffs en melodieën repetitief, ongeïnspireerd, gestolen en zonder kracht klinken. Als derde bederfpunt probeert een van de twee gitaristen te soleren en het resultaat is al even vrolijk als de riffs. Verder waagt Shadows Fall zich op 'Failure of The Devout' en 'Dread Uprising' aan thrash metal maar het mag niet zijn door Fairs bejaardenvocalen en wederom een boeltje doorsnee gitaarpartijen. Als dat nog niet erg genoeg was voor de luisteraar, is er nog de ballad van het album: 'Another Hero Lost' mag dan wel over een in Irak gevallen Amerikaanse soldaat zijn (de timing!), het nummer is gewoonweg zeurderig en overbodig.

Trop is teveel en teveel is trop, het lijkt wel of Shadows Fall geen moeite heeft gedaan om dit zielige album te schrijven. Wie goede metal zoekt kan dus maar best dit gezichtloze, overhypete en lachwekkende schijfje overslaan.

Meer over Shadows Fall


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.