Wat gebeurt er wanneer een band hopeloos genegeerd wordt door de massa? Dan ontstaat er een cultfenomeen en dat is precies wat aan de hand is bij Sun Dial. Dit Britse collectief debuteerde begin jaren negentig met een album dat zo leek weggelopen uit de jaren zestig. Immers, Sun Dial propageert enorm trippy, uitgesponnen prog rock. Namen als onder meer Jefferson Airplane of zelfs The Velvet Underground duiken herhaaldelijk op wanneer 'Other Way Out' door de luidsprekers zweeft. Hoewel de erkenning mogelijk uitbleef, is het toch een zegen dat het label Relapse dit pareltje opnieuw beschikbaar maakt.

Wie zich niet kan inleven in een dromerig escapistisch universum waar vrolijke kleuren door elkaar lopen en eenhoorns door de lucht zoeven op weg naar langharige prinsesjes kan beter met een wijde boog om 'Other Way Out' heenlopen. Lang uitgesponnen, vloeiende songs worden gekoppeld aan experimenteerdrang en dat levert behoorlijk geschifte gitaarpiepjes op. Geen idee of het ook daadwerkelijk de bedoeling was, maar dit album ademt wietdampen uit terwijl paddestoelen op tafel staan te dansen. 'Magic Flight' of 'Poster Pain' drijven op repetitieve en zweverige gitaarakkoorden boven een tapijtje van lome bas en drums. De zangpartijen zijn al evenzeer fragiel en ijl en doorbreken zachtjes het zwerk van fonkelende sterretjes. Deze heruitgave herbergt trouwens een tweede schijf met enkele ruwe versies en onuitgebrachte songs. Geen grote verrassingen, aangezien ook dit materiaal compleet in het verlengde ligt van wat de hoofdbrok belooft. Het epische openingsnummer 'Plains of Nazca' krijgt trouwens aan het einde van deze plaat een verkorte versie mee. Dit was niet bepaald nodig, want zo ontbreekt voor een stuk de aanloop naar de roes die dit nummer vrijmaakt.

Wie regelmatig paarsgestreepte olifantjes kruispunten ziet oversteken of graag daken van huizen eens van bovenaf wil bewonderen is bij Sun Dial aan het juiste adres. Dankzij deze plaat kan iedereen een trip van jewelste beleven zonder enige drug te moeten consumeren.

Meer over Sun Dial


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.