Omdat psychedelica weer helemaal terug is en opnieuw openbaar mag gemaakt worden, is het een zegen dat iets oudere maar behoorlijk obscure platen een heruitgave krijgen. Zo ook Sun Dial: deze Britse band werd gedurende de jaren negentig hopeloos genegeerd, al verkocht de groep op eigen kracht behoorlijk wat albums. De tijd is echter rijp voor een hernieuwde interesse. Daarom mag Relapse Records op de blote knieën bedankt worden, want evenals 'Other Way Out' is 'Return Journey' een pareltje psychedelische rock.

Hoewel de stijl van de band grotendeels dezelfde is gebleven, blijkt dat er deze keer toch andere invloeden dan trippy jaren zeventig rock de kop opsteken. De nummers hebben een tikkeltje meer schwung en vooral de zanglijnen bevatten op dit album veel referenties naar onder meer de Stone Roses of Happy Mondays; niet toevallig twee bands die geestesverruimende middelen niet schuwden en waar de muziek een puike weergave van opgewekte roezen was. Ook 'Return Journey' laat de luisteraar een behoorlijk geflipte reis doorheen de kleurrijke bochten van de geest maken. 'Magic Potion' of 'Fireball' drijven op een bed van zachtjes uitwaaierende gitaren, fluwelen bassen en drums die eerder aaien dan meppen. De dromerige stem van gitarist Gary Ramon maakt het plaatje compleet. Hoewel de nummers an sich minder lang uitgesponnen zijn dan voorheen, valt op dat er met 'Sunstroke' opnieuw een ware mastodont van een nummer terug te vinden is. Mocht Neurosis in de jaren zeventig bestaan hebben, dan was dit een nummer van hen: repetitieve loops en riffs scheppen een dampende droom vol vreemde wezens. Valt er ook iets aan te merken bij Sun Dial? Enkel dat wie helemaal niet open staat voor trippy rock of het heen en weer krijgt van trage songs hier niets aan gaat vinden. Voor wie het daarentegen al eens wat zweveriger mag is dit een ideaal plaatje.

Sun Dial bestaat vandaag nog steeds en brengt ook nog altijd platen uit. Dankzij de herontdekking van deze band valt het te hopen dat die makkelijker verkrijgbaar zijn dan dit pareltje. Het is dan ook een waar geluk dat de hele wereld een verse kans krijgt.

Meer over Sun Dial


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.