Het producersduo Swirl People heeft al een lange carrière achter de rug en geniet veel respect in het binnen- en buitenlandse dancewereldje. Hun nieuwste langspeler 'Special Combo' bewijst nog maar eens dat ze tot de top behoren. Ten onrechte wordt er wel eens het label 'deephouse' op hun muziek geplakt, de horizon van Raoul Belmans en Dimitri Dewever reikt echter veel breder dan enkel die term.
Special Combo is één van de betere Belgische cd's van 2004. Opener 'Lideloo Dow Dow' heeft alles in zich om een alternatief househitje te worden zonder de botte 'funky house'-bijl van lui zoals Bob Sinclar te gebruiken. Het singletje klinkt fris en tegelijk jazzy; het refrein zit direct in je hoofd en het nummer heeft een loepzuivere kickdrum om de dansvloer in gang te zetten. De Swirl People scoren vooral met instrumentale housenummers waar echo's uit dub, funk en disco in zijn verwerkt. Het geniale 'Lideloo Dow Dow' werkt zowel op de dansvloer als in de slaapkamer, maar dit is helaas niet het geval voor alle nummers. 'Liar, Liar Pants On Fire' wordt in de handen van een kundig dj een splinterbom op de dansvloer, maar breekt niet zoveel potten op de stereo, hoewel het een aanstekelijk nummer is. Voor het titelnummer 'Special Combo', met zijn funky electrogeluid, geldt eigenlijk hetzelfde; de lang uitgesponnen intro is vooral handig om achter een andere plaat te mixen, maar doet in de auto toch direct naar de forward-toets grijpen. Een aparte CD-versie van deze plaat was bij momenten handig geweest om zij die geen DJ zijn te plezieren. 't Is ook niet al instrumentaal wat de klok slaat; er werden nog wat gasten opgetrommeld om de plaat van zang te voorzien. 'We Used To Party' met DJ Heather achter de microfoon kan echter niet onmiddellijk overtuigen. Garage (house met soulvocalen) staat of valt met het talent van de zanger(es), en in dit geval is dat maar matig. Een andere naam uit de housescene is Alexander East die in 'Feel Real Good' de stembanden mag laten trillen en hij doet dit met verve. De track is aangename achtergrondmuziek zonder ooit loungy muzak te worden; met de volumeknop op tien werkt het nummer ook nog eens op een volle dansvloer. Wie ten volle van Swirl People wil genieten checkt het beste één van hun live optredens of een dj-set van Raoul, die nog steeds één van de beste house-dj's in België is.
Mits de verdiende ondersteuning op de radio kan deze plaat voldoende aandacht krijgen bij een groot publiek en een doorbraak forceren. Aan het muzikaal talent van de heren Belmans en Dewever zal het niet liggen, 'Special Combo' is een schatkistje van funky grooves met voor ieder wat wils.

Meer over Swirl People


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.