Buscemi, D'Stephanie, Jan Van Biesen,... de oude garde van de Belgische house scene lijkt vandaag andere genres op te zoeken. Gelukkig is er nog (t)rots in de branding dj Raoul en zijn maat Dimitri Dewever. Onder de noemer Swirl People blijven zij trouw aan hun eerste liefde, house en dan nog even de diepe, funky variant als het kan. Al tien jaar en drie albums lang maken zij nog steeds zonnige, makkelijk verteerbare muziek die even makkelijk doet dansen. Ook op hun derde worp, 'Swirl It Up', houden ze aan deze formule vast. Verrassend of vernieuwend is het allemaal niet, maar het klinkt zelden belegen.

De single 'When I Think Of You' mag 'Swirl It Up' openen. Na een klein half jaar airplay op Studio Brussel is dit een meezinger van formaat geworden, al doen een catchy melodie en eenvoudige teksten ook al veel. Iets kalmer volgen dan 'You're A Star' en 'To the Restaurant'. Dit is vintage house van het onderkoelde soort, zoals Swirl People ze het liefst serveren. Hun recept blijft: mooi geproduceerde beats met daarover eenvoudige, opgewekte melodieën en een lading samples. Aan samples is er ook geen gebrek in 'To the Restaurant'. Een irritante stem probeert de luisteraar enkele nuttige Spaanse woorden en uitdrukkingen te leren. 'Like To Boogie' baseert zich eveneens op een sample, waarbij synthesizers en een funky bass de verdere melodie dragen.
Het gaat dan allemaal wat extatischer in 'die track met het paard' ofwel 'Ride The Pony'. Swirl People halen nog eens een stevige beat tevoorschijn (het was al drie nummers geleden) en een opgewekt trompetje doet de rest. Ook 'Play Along' mikt schaamteloos op de dansende menigte met een opzwepende basslijn. Een repetitief pianootje begeleidt de luisteraar tot de climax. 'The Greatest Time' is nog eentje voor de dansvloer, maar sluit toch al beter aan bij de nieuwe single '(I'll Be A) Freak For You'. Ingrid Hakanson, uit het weinig zonnige Vancouver, zingt de funk uit haar lijf om zo een feel good-plaat van formaat af te leveren. Een andere notoire danshit in wording is titeltrack 'Swirl It Up'. Deze keer geen levendige stem te bemerken, maar een sample uit een track van de jaren '80. Net zoals 'Hot 'N' Stuffy' baden deze twee tracks in het kleffe zweet van nachtelijke discotheken.
Als afsluiter van housefestijn mag TLP aka Troubleman nog een nieuw rijmpje zetten op een oude Swirl People-track. 'Wotcha Gonna Do' dateert al uit 1997, maar klinkt na tien jaar best nog vers. Al is dat allerminst de verdienste van TLP. Zinnen als 'the rush made us both feel happy / but at the same time blue' klinken zo cliché als de eerste de beste openingszin.

Swirl People heeft allerminst de intentie om zichzelf opnieuw uit te vinden. Zij blijven garant staan voor zonnige, opgewekte housemuziek. Door de stevige beats en baslijnen mikken ze op de dansvloer. Hun volle sound en het belang dat de Piepz aan vocalen hechten, maakt 'Swirl It Up' dan weer perfect geschikt als soundtrack bij de komende barbecues. Maar meer moet men van Swirl People niet verwachten.

Meer over Swirl People


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.