Twee jaar geleden kwam The Junior Varsity op de proppen met 'Wide Eyed', zijn majordebuut dat bijzonder in de smaak viel. De originele mix van prog- en emorock klonk toen nog heel verfrissend en energiek. 'Cinematographic' klinkt al veel meer als mainstream en jammer genoeg blijkt ook deze groep niet immuun voor de postpunkrevival die al enkele jaren het muzieklandschap teistert. Gelukkig zijn de vijf heren hun gevoel voor verrassende ritmische spelletjes nog niet helemaal verloren en maken de catchy melodieën vaak veel goed.

Openingsnummer 'I Went Blind' valt aarzelend in met een tweetal in de verte verdwaalde gitaren. In de rest van het lied lijkt de polyfonie van die gitaren en meerstemmige zang de harmonische simpliciteit wat te moeten maskeren. The Junior Varsity lijkt even volledig voor een pophit te gaan. Dan is 'The Sky!' heel wat boeiender, met leuk gevonden tempowisselingen, ondersteund door een groovy bas en vooral drummer Chris Birch. Die laatste laat zich overigens doorheen het hele album in positieve zin opvallen door mooi getimede fills en roffels, die zonder moeite in de kleinste ruimte gepropt worden. 'Wünderdrug' is een compositorisch hoogstandje waarin tekstfragmenten in verschillende melodische en ritmische gedaantes terugkomen. Nog meer metrische pret (hoezee, een 7/8-maat!) is te beleven in de stonerprog van 'The Greatest'. Prijs van de leukste titel gaat dan weer naar 'The Importance of Being Important', dat ook muzikaal een hoogtepunt is. Verder bevat 'Cinematographic' nog een mooi instrumentaal duo en enkele tracks die schaamteloos op de hitlijsten mikken. 'Try to Define' is daar één van, maar probeer zo'n sterk nummer dat eens kwalijk te nemen.

Het spijtige aan 'Cinematographic' is dat het de verwachtingen na uitblinker 'Wide Eyed' niet echt inlost. De twee mindere nummers op het vorige album waren nog te vergeven door de resem pareltjes die ernaast stonden. Dat 'Cinematographic' slecht zou zijn, is overdreven, maar hier zijn het enkele goede momenten die de plaat van de middelmaat moeten redden. Als er dan nog een stinker als 'St. Louis' opstaat, stelt het eindresultaat toch wat teleur.

Meer over The Junior Varsity


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.