The Junior Varsity is een vijfkoppige band uit Illinois. Na een eerste langspeler bij het indielabel British Records en een opmerkelijke Counting Crows tribute komen ze nu op de proppen met hun majordebuut 'Wide Eyed'. Ondanks de vele tegenslagen tijdens de opnameperiode (de groep kreeg te maken met niet minder dan vier inbraken in hun tourbusje) slagen ze erin een zeer mooi album af te leveren. Bovendien heeft zanger Asa Dawson voor de gelegenheid de rauwe kantjes van zijn stem geschaafd, wat het geluid alleen maar ten goede komt.

Qua harmonie├źn en meerstemmige zang is The Junior Varsity te vergelijken met zowat elke muziekgroep die het label 'emo' opgeplakt krijgt. Het aangename aan de muziek van deze band is echter dat ze hun catchy melodie├źn combineren met complexe ritmes die doen denken aan progressieve rockbands als Rush en Yes. Op dat vlak steken ze dan ook uit boven de gemiddelde emorockband: ze slagen erin popsongs te maken, die toch verrassend doordacht zijn. Ondanks de niet-alledaagse ritmeveranderingen zijn de refreinen immers gauw mee te zingen. De meeste nummers zijn vrij logisch opgebouwd, maar er wordt wel gezorgd voor originele overgangen tussen strofes, refreinen en tussenspelen. Ook de tweestemmige gitaarpartijen zitten goed in elkaar en worden met veel franjes versierd. In het algemeen wordt er vrij weinig tijd gemaakt voor solo's, met uitzondering van 'Salt Water Fountain', dat plaats biedt aan een piepende overdrive gitaar. De jonge snaken van The Junior Varsity zijn niet vies van invloeden uit andere genres. In het uitmuntende 'I Said I Try' maakt de drummer een latin-excursie en 'When We Meet Aliens' bevat zowaar een handenklap-break. Een ander verrijkend element is de synthesizer, die afwisselend science-fictionachtige geluidjes en stuwende grooves produceert en het geheel van klanken mooi bij elkaar houdt. Op tekstueel vlak vermijdt The Junior Varsity zoveel mogelijk de platgetreden paden van het liefdeslied en komt ze voor de dag met mythologie, familiedrama's en zelfs een hommage aan mysteries zoals de verschrikkelijke sneeuwman en de Bermudadriehoek.

Dit album blijft over de gehele lengte boeiend en geeft een mooi voorbeeld van hoe catchy popmuziek toch inventief kan zijn. Iets waar vele hedendaagse rockbands wat van kunnen leren.

Meer over The Junior Varsity


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.