De voorman van The Scene heeft weer een soloplaat uit en bevestigt zijn sterke positie in de lage landen. Thé Lau maakt Nederlandse rockpoëzie van de gevoelige soort. Hij schreeuwt dramatisch, fluistert ingetogen en declameert vastberaden. De arrangementen zijn voller, specialer en extravaganter dan op zijn sobere solodebuut 'De God van Nederland'. Maar Thé Lau blijft vooral schitteren in zijn eenvoud. 'Tempel der Liefde' heeft minder uitschieters en grijpt een klein beetje minder naar de strot bij een eerste luisterbeurt. Vijf beurten later is dat alweer vergeten.

Er valt niets op Thé Lau's pennenstreken af te dingen. Hij schrijft treffend, erotisch en beeldend. Over 'De Idioot' zingt hij: "Zeldzaam mengsel van de allerlaatste zwerver en de eerste verstekeling op een trip naar Venus/ Een halve meloen op mijn kop, een streephemd geschilderd op mijn borst en twee halve zolen onder mijn voeten/ een 'taxi-vrij'-vlaggetje in elke hand." Het nummer begint ijzersterk met de vertelling en een melancholische cello maar verzandt in een uitbundige Piazzolla-tango. Opener 'Vreemd' is minstens even poëtisch maar muzikaal een weinig uitdagend popnummer. Toch kan Thé Lau bijzonder veel dramatiek in zijn muziek steken. Daar gebruikt hij zijn doorleefde stem voor. Die klinkt rokerig, smekend en klagend. In het strakke, stuwende en sterk repetitieve 'Spiegelmonster' is dat goed te horen. Thé Lau is ook een geboren verteller in 'De Vallei'. Dit nummer steunt op gitaar- en pianostoten en een beatboxer.

Lau is een kei in het minimalisme. Als hij daarvan afwijkt, klinkt het ietwat bevreemdend. De rock met strijkers van 'We weten niets van de Soldaat' is bijvoorbeeld lichtjes over de top. 'In Vrijheid' werd geschreven op uitnodiging van het Nederlandse Comité voor de viering van bevrijdingsdag (4 en 5 mei). Technisch valt er niets op aan te merken maar het raakt minder dan nummers als 'Triest', 'Draai' en 'Tempel der Liefde'. De plaat 'Tempel der Liefde' wordt geen collectors' item maar fans hebben hem al lang in het cd-rek staan.

Meer over Thé Lau


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.