Begin jaren '90 zorgde een nieuwe golf rockbands voor een ware aardverschuiving in het Nederlandstalige liedrepertoire. Zowel in Vlaanderen als in Nederland brengen verschillende alternatieve groepen, alsof ze het onderling hadden afgesproken, sterke platen uit. Hoewel ze al elf jaar bestaan, breekt het Nederlandse kwintet The Scene dan pas ook bij ons door met 'Blauw' en vervolgens 'Rigoreus': moderne rockmuziek met bedrieglijk eenvoudige teksten. Thé Lau en de zijnen steken duidelijk boven de middelmaat en misschien boven de hele scene uit. Nog eens elf jaar later vindt The Scene het welletjes: interne meningsverschillen steken de kop op en Lau zelf opteert voor een solocarrière. In 2002 kondigt hij zelfs het definitieve einde van de groep aan.

Definitief heeft echter maar een lustrum geduurd: The Scene is opnieuw op tournee en er werd zelfs een nieuwe cd opgenomen. De roodharige gitarist Eus van Zomeren is er echter niet bij: de man is teveel begeesterd door zijn job als wetenschappelijk medewerker aan het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek, zodat enkel bassiste Emilie Blom van Assendelft, drummer Jeroen Booy en toetsenist Otto Cooymans Lau vergezellen. Leendert Haaksma en
Alan McLachlan – meneer Blom van Assendelft – vervangen van Zomeren.

'2007' heet het jongste geesteskind, maar helemaal nieuw is de cd niet. Op twee nieuwe nummers na nam The Scene tien oudere songs opnieuw op. De nieuwe opnames klinken over het algemeen iets gebalder dan de originele versies, maar beter zijn ze daarom nog niet. De sound verschilt amper en bovendien zijn de composities van de groep dermate tijdloos dat de hele plaat gewoon een herhalingsoefening lijkt. De bijdragen van Sarah Bettens ('Blauw'), Tom Barman ('Rigoureus') en Paskal Jakobsen ('Iedereen is van de wereld') – niet toevallig de hits uit de doorbraak-cd 'Blauw' – hebben wel een fractie meer te bieden, maar onvoldoende om een blinde aanschaf te verantwoorden. Nieuw zijn het mooie 'Meisje van de dromen' en 'Alkmaar' dat werd geschreven op tekst van Neeltje Maria Min. Allebei hadden ze zowel voor hun tekst als de melodie op nieuw werk van Boudewijn de Groot kunnen staan. Die hardfans zullen dit kleinood wel aanschaffen maar niet-ingewijden kunnen evengoed een van de oudere cd's aanschaffen. Prachtige plaat maar overbodig.

Meer over The Scene


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.