Dit plaatje volgt op de tribute-cd van het tienjarig bestaan van de Rotterdamse punkers The Apers. Bevriende Nederlandse bands werden gevraagd om eigen nummers te coveren, wat leidde tot een gevarieerde, leuke en unieke verzamelaar ofte verjaardagstaart. Op dit vervolg worden grenzen afgebroken en wordt een gelijkaardig principe toegepast op punkrockbands over heel de wereld. Het resultaat omvat achttien covers van The Apers-songs door ondermeer grootheden als Zatopeks, Leftovers en Sonic Dolls, al blijkt het gros van de deelnemende bands uit het ondergrondse circuit te komen en dus geheel onbekend voor de algemene mensheid.

The Apers hebben met handenvol releases al een bewogen geschiedenis achter de rug. Dit schijfje voegt daar een extra hoofdstuk aan toe. Zonder dat de aanwezige groepen hun identiteit verloochenen, wordt een constante van melodieuze punkrocksongs gepresenteerd. Snelheid en gedrevenheid worden daarbij, samen met een erg strak spel, naar voren geschoven. Zo zorgen de Duitse Battledykes voor een erg vrolijke versie van 'I Hate Girls with Girfriends' door de leuke, kitscherige samenzang van de frontvrouwen. Supermarket & Andrea Manges bewijzen dat Italië ook leuke punkbands herbergt, al is het taalgebruik en het feitelijke samenspel wat stroef (lees: nogal amateuristisch). Dan tonen de Spanjaarden Sugus een meer Zuideuropees temperament. Het tempo van hun 'Evi' kan niet hoog genoeg liggen en gastzanger Javi Fast Food spuwt zijn Spaanse tekst op een lekker bitsige manier naar buiten. Opmerkelijke bijdragen zijn verder te noteren van de Sonic Dolls, die 'I've Fallen' verschrikkelijk vals zingen en daarmee hun kans op een eerbetoon vergooien en van Random Heroes, die met hun minuutje speedpunk de hoogdagen van het genre alle eer aandoen. Daarnaast bewijzen de bevallige dames van The Unlovables met hun The Corrs-achtige, zusterlijke samenzang dat er ook al eens aan vocale schoonheid mag gewerkt worden.

Op deze verzamelaar mogen ook twee Nederlandse bands met internationale faam hun ding doen. Zowel Accelerators als Travoltas tonen zich gedreven in erg strakke, melodieuze punkrock die toch niet overdreven opdringerig overkomt, maar eerder getuigt van een goed gevoel voor melodie en humor. Een verder erg zuivere productie houdt de naam van beide bands hoog.

Dat The Apers handenvol goede songs hebben geschreven, staat buiten kijf. De cd bulkt dan ook van leuke punkrockmuziek. Toch is het een beetje verwonderlijk dat er zo weinig mee is aangevangen. Op de Nederlandse voorganger van de tribute was meer creativiteit en eigen interpretatie van de bands te bespeuren en dat spreekt het internationale karakter van deze plaat wat tegen. Dit is een prima kennismaking met een aantal onbekende punkrockbands en geeft een dikke drie kwartier leuke punkmuziek weer, maar biedt weinig uitschieters. Het lijkt daarom meer op een gunst van de jarigen om de aanwezige groepen in het daglicht te zetten dan op een echt eerbetoon aan The Apers.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.