Het is weer eens wat anders: naar aanleiding van een tienjarig bestaan aan vrienden vragen om je eigen muziek te coveren. De idee is van het knotsgekke kwartet uit Rotterdam, The Apers. Het plan is echter nog verder uitgewerkt: op het eerste deel van deze zogenaamde 'tribute' komen bevriende bands uit eigen land (en eentje uit België) aan bod. Het al aangekondigde tweede deel laat zelfs internationaal befaamde bands uit Engeland en Amerika Apers' muziek brengen. Te vertellen dat punkrockers één grote familie zijn ...

Bij vluchtige beluistering valt meteen één ding op: de grote diversiteit van deze verzamelaar. Blijkbaar hebben niet alle aanwezige emo- en punkrockbands gewoon hun eigen ding gedaan, maar hebben ze de muziek van The Apers op een leuke manier naar eigen goeddunken geïnterpreteerd. Dat maakt dat er tussen de verschillende bijdragen een groot kwaliteitsverschil is. Veertien tracks bieden een mooie afwisseling tussen pure, kwalitatieve liedjes en rauwe, rommelige punk met een hoog do-it-yourself-gehalte. Zo rukt het minder gekende Freckles in zijn repetitiehokversie van 'Bend over Backwards' eindeloos dezelfde vier akkoorden uit zijn snaren en houdt ook ene Feverdream met zijn speedversie van 'It's OK to Hate Me' de geluidskwaliteit eerder laag. Punk blijft punk. Zelfs mooi afgelikte studioversies van bands als Heideroosjes, Peter Pan Speedrock, Travoltas of Accelerators weten op een eigen, ophitsende manier (en met samen gezongen refreinen) raad met The Apers' muziek. De talrijk aanwezige buitenbeentjes zijn echter nog interessanter. Zo schreeuwt San Andreas met zijn emoversie van 'Brand New Day' de longen uit het lijf, terwijl de strofen vervallen in melige balladepop. Het eveneens minder bekende Skokotronic (in feite Skokie van Travoltas) verrast met zijn Nederlandstalige elektropop van 'Almost Summer' ('Bijna Zomer') en emorockers Face Tomorrow zorgen zeker voor een opmerkelijke bijdrage door een akoestische ballade te brengen ('You Can't Change the World) en de schreeuwerige stem van Jelle samen met hun beukende gitaren thuis te laten. Ook die ene Vlaamse band, El Guapo Stuntteam toont zich voor één keer rustig en ingetogen. Met slidegitaar en banjo brengen ze leuke, rommelige bluegrass die meteen naar de cowboyhoed doet grijpen. Wanneer El Pino and the Volunteers tenslotte afsluiten met een warme, gezapige countryballade ('I Hate Guys With Girlfriends') is de verbazing alom: ging het nu om een punkrockplaat? Een bonus die de punkrock er weer stevig inzet (en van The Apers zelf zou kunnen zijn) zet de luisteraar in elk geval terug met beide voeten op de grond.

Het is weinig opmerkelijk dat de eenvoudige, melodieuze punkrockliedjes van The Apers zich prima lenen tot eenvoudig klonen. De jubileumverzamelaar verrast echter des te meer door de creativiteit die huist in de huidige generatie (Nederlandse) punkrockbands en toont dat die niet aarzelen om eens af te wijken van de door hen platgetreden paadjes. Juist dat maakt 'Do the Aper!' zo'n fijne tribute die zeker niet enkel bestemd is voor fans van The Apers.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.