Het is een must in elke zangerscarrière om een cd met 'schlagers' op te nemen. Terfel nam vroegen al een cd op met de populairste klassieke melodieën, en deze keer komt hij met geestelijke, spirituele en meditatieve muziek. En het resultaat mag er zijn: daar waar de cd niet meteen origineel is, straalt hij toch een diepe rust uit en is aangenaam om naar te luisteren. Terfel heeft dan ook de mooiste, eenvoudigste melodietjes gekozen uit de voorbije vier eeuwen die ondanks die eenvoud toch weten te raken, zeker bij een goede uitvoering als deze. Niet alleen leent Terfels warme, zachte stem zich daar uitstekend toe, ook de bewerking voor groot symfonisch orkest is goed gelukt. Er zijn een aantal prachtige solo's weggelegd voor het orkest: warme kleuren als de althobo of de hoorn brengen de nodige romantische toets. Ook de harp staat vaak op de voorgrond. En hoe kan het dan nog mislopen als niemand minder dan het London Symphony Orchestra de begeleiding voor zijn rekening neemt?

Openingsnummer 'Ave Verum' (Mozart) brengt meteen de juiste sfeer: het is rustig, sereen geschreven voor het orkest met een zachte koorpartij op de achtergrond (smaakvol gebracht door de London Voices). Terfel omarmt als het ware de luisteraar met zijn warme stemgeluid. Er is ook plaats op de cd voor traditionals, zoals het rustige 'Deep River' of het alombekende 'Morning has broken'. Uiteraard konden schlagers als 'Panis Angelicus' van Franck en een 'Ave Maria' niet ontbreken (niet de versie van Schubert, maar wel die van Bach/Gounod). Bryn Terfel weet deze liederen met een eenvoudige, mooie interpretatie te brengen die de luisteraar zeker kippenvel zal doen krijgen.
Operette en musical deuntjes brengen afwisseling in kleur op de plaat, traditionals met orkestbewerking en koor zorgen voor de link met de klassiekere stukken zoals het 'Stabat Mater' van Pergolesi. Bij dit laatste, oorspronkelijk geschreven voor sopraan en alt solo, wordt Terfel vergezeld van collega bariton Simon Keenlyside. Keenlyside is niet de enige die voor een gastoptreden zorgt. Ook tenor Aled Jones laat zijn stem horen in het 'Panis Angelicus' en gitarist John Williams begeleidt Terfel in 'She was Beautiful' uit The Deer Hunter.

Het is niet aan iedereen gegeven om een cd als deze te doen slagen. Terfel en het LSO zijn muzikanten van topniveau die deze cd de moeite waard maken. Een gezellige kerstplaat...

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.