Vetiver is een relatief nieuwe loot aan de boom der freak folk, een muzikale beweging die met de doorbraak van singer-songwriter Devendra Banhart vorm kreeg. De band draait in losvaste vorm om spilfiguur Andy Cabic, zanger-gitarist en voornaamste songschrijver. Vetiver brengt op dit tweede album, de eerste release op FatCat, nog steeds alternatieve, eigenzinnige folk. De toevoeging van een drummer aan de bezetting maakt het geluid van de groep toegankelijker en de plaat in zijn geheel interessanter dan zijn voorganger.

'To Find Me Gone' opent met het mooie 'Been So Long', dat de luisteraar aan de hand van zachte, aangehouden pedaaltonen het album inleidt, terwijl de schaarse percussie zich geleidelijk tot een drumpartij ontwikkelt. Ook het bluesy 'You May Be Blue' mag er best zijn: ook al is de formule achter de song erg zichtbaar, het geheel houdt zich dankzij een onheilspellende tremolopiano en een verrassende brug ver genoeg van traditionele blues om fris te klinken. Naarmate de (op zich nooit onaangename) tracks elkaar opvolgen, begint er echter een gevoel van bloedarmoede te onstaan: Cabic blijkt op dit full album een te weinig begaafd songschrijver om lang te kunnen boeien. 's Mans jongensachtige, onschuldig klinkende stem verglijdt vooral in de minder boeiende composities ('Maureen', 'Idle Ties') snel tot saaiheid. De hoger genoemde Banhart speelt en zingt opnieuw mee en dat mag voor sommigen een reden zijn om het album een kans te geven. Inderdaad leidt het samenspel van de muzikanten en de doorgaans onberispelijke combinatie van Cabics stem en Banharts achtergrondzang tot hoogtepunten als het hemelse 'Double'. Helaas breekt de wat brave kamerfolk zelden potten van zo'n allooi. 'To Find Me Gone' houdt zich al te zeer op de vlakte en hoewel deze bedekt is met het soort zachte tapis-plain dat in de jaren zeventig in menig woonkamer kwam te liggen, Vetiver creƫert na een tijdje een gevoel van verveling.

Ondanks enkele parels is 'To Find Me Gone' geen onmisbare release. Fans van Cabics of Banharts eerdere werk zullen hier ongetwijfeld hun voordeel mee kunnen doen. Indien de luisteraar beslist de proef op de som te nemen: het album is gratis te beluisteren op Vetivers website.

Meer over Vetiver


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.