De traditionele akoestische muziek kent een revival. Artiesten als Iron and Wine of Devendra Banhart laten zien dat het genre nog lang niet dood is. Met dit debuutalbum wil Vetiver zich in dezelfde traditie nestelen. Vetiver is in de eerste plaats het project van Andy Cabic, een singer-songwriter die zich laat bijstaan door celliste Alissa Anderson en niemand minder dan Devendra Banhart op gitaar. Wanneer we ook nog Hope Sandoval (Mazzy Star), Colm O'Ciosoig (My Bloody Valentine) en Joanna Newsome tussen de "performers" terugvinden, is duidelijk dat we hier met een hip album te maken hebben.
Akoestische folk is geen genre waarin een artiest nog radicaal vernieuwend kan zijn. Toch is het niet overdreven om te stellen dat Vetiver op dit album een eigen stem heeft gevonden. Al zit het album in dezelfde sfeer van Devendra Banhart, toch is het geen afkooksel van zijn universum. Uitzondering is 'Amour Fou'. Dit charmante nummertje bestaat uit niets dan enkele akkoorden en de meerstemmig gezongen regel "She wanted love, love, crazy love." Het speelse karakter refereert meteen aan Banhart, die solo dit nummer ook wel eens live durft spelen. Deze uitzondering te na klinkt Vetiver veel soberder en melancholischer dan hun illustere gitarist. Een mooi voorbeeld daarvan is het wondermooie 'Angel's Share'. Met akoestische gitaar wordt een mooie basis gelegd waarop een warme cello de nodige accenten legt. Cabic zingt ingetogen en klinkt heel breekbaar. Al heeft hij geen wereldstem, hij blijft toch boeien. De herkenbare, schijnbaar onbewogen backing vocals van Hope Sandoval trekken het nummer naar een hoger niveau en halen het melancholische karakter meer naar de voorgrond. Met 'On a Nerve' toont Vetiver dat ook een sobere sound zeer imposant kan zijn. Een slepende cello en verschillende lagen gitaren, voortgestuwd door een basdrum, zorgen voor een volle sound vol ingehouden spanning. Haaks daarop staat Cabics stem, die ijl en zweverig klinkt. Dit contrast levert een hele mooie song op, die ruim 7 minuten kan boeien, iets wat weinig andere akoestische groepen gegeven is.
Deze debuutplaat van Vetiver is een mooi album om de winter tegemoet te gaan, waarin warme, intieme klanken domineren. Een absolute hoogvlieger is het evenwel niet, daarvoor springen te weinig nummers er echt uit. Zonder meer een aanrader binnen het genre.

Meer over Vetiver


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.