Okenah, Oklahoma, begin van de 20ste eeuw: politieke onrust, blank/zwart tegenstellingen en de industriële omwenteling zorgen voor een erg woelige en onaangename samenleving. Dit is de perfecte voedingsbodem voor protestzangers en profetische troubadours. Omwille van het vroegtijdig opbranden (letterlijk) van zijn familiale banden, neemt Woodrow Wilson Guthrie al van jongs af aan de gitaar ter hand en begint aan de lopende band te schrijven en te musiceren. Dat hij daarmee de grondslag legde voor een weelderige americana- en folkrockscène had dit slachtoffer van de maatschappij nooit durven vermoeden. Als eerbetoon aan Woody Guthrie, hebben kennissen, familieleden, bevriende artiesten en biografen de handen in mekaar gestoken om deze lijvige, drie uur durende dvd samen te stellen die chronologisch het leven van de man bewandelt.

"This land is your land, this land in my land ...", de dvd begint met een mooi tijdsbeeld. Onder leiding van die andere legende, Billy Bragg, wordt de puzzel van Guthries leven in mekaar gezet. Zo wisselen zwart-wit sfeerbeelden en foto's uit die periode zich af met muzikale intermezzo's en bergen getuigenissen van aanverwanten. Zijn zoon Arlo, zijn dochter Nora en zijn zus Mary Jo en enkele schoolkameraden schilderen op erg pakkende wijze het harde plattelandsleven, de slepende ziekte van zijn moeder (en haar mysterieuze neiging om alles in brand te steken), de vroege dood van zijn zuster Carla en het rusteloze zwerfbestaan dat er op volgde. Hoewel Woody's creatieve levenswandel slechts een dikke tien jaar in beslag nam omdat hij zelf al snel door een ziekte geveld werd en daardoor de laatste zeven jaar van zijn leven aan het ziektebed gekluisterd was, heeft het hem toch een legende gemaakt. Dat ene Bob Dylan vaak op visite kwam, heeft daar natuurlijk rechtstreeks toe bijgedragen. Verder eert de politieke folkzanger Peter Seeger als medefundamentalist van de scène op zijn manier Woody Guthrie door zelf al eens de gitaar ter hand te nemen. Zo wordt het levensverhaal van deze zanger, die honderden (!) songs neergeschreven heeft, mooi muzikaal ingekaderd. Een bruine, groezelige kaft met de afbeelding van Guthrie met zijn onafscheidelijke gitaar waarop hij 'This Machine Kills Facscists' schreef, kleurt het geheel mooi in.

Dat deze multimediapresentatie een belangrijk geschiedkundig document is, lijdt geen twijfel. Toch is er niet echt veel gedaan om deze zwervende legende ook bij het grotere publiek bekender te maken. Enkele korte flarden van 'Pretty Boy Floyd', 'Do-Re-Mi', 'Pastures of Plenty' of 'So Long' zitten wel mee in dit bijna drie uur durende verhaal verweven, maar worden niet voluit gespeeld of opgenomen. Verder zijn er ook geen extra's toegevoegd, omdat die zogezegd allemaal al in het verhaal zitten ingewerkt. Zonder enige ondertiteling wordt het daardoor allemaal wel wat zwaar en vermoeiend om te volgen. De opsplitsing in levensfasen via tracks maakt het gelukkig mogelijk om op een eigen tempo dit tijdsdocument door te nemen, maar dat kan niet verhelpen dat deze dvd uiteindelijk enkel bedoeld is om zware fans van de oorsprong van de Amerikaanse muziek te plezieren.

Meer over Woody Guthrie


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.