1

The Pax Cecilia komt geheel uit het niets met een meesterlijke mix van klassiek, postrock, metal en screamo. Een verpletterende tour de force waar veel bekender bands een puntje aan kunnen zuigen.

10

Bloc Party injecteert zijn gehypete neopostpunk met invloeden uit de elektronica. 'A Weekend in the City' vraagt wat tijd om door te dringen, maar toont een groep die misschien wel de Radiohead van zijn generatie zal worden.

2

Veteranen van de avantgardistische metal rechtvaardigen hun cultstatus met een haast tantrische plaat die mikt op een transcendentale ervaring.

3

Net als 'Alligator' is 'Boxer' een meesterlijke groeiplaat die postpunk injecteert met piano en strijkers. In de Ancienne Belgique tekende The National tevens voor ��n van de beste concerten van het jaar.

4

Thom Yorke heeft solo stoom kunnen aflaten, zodat Radiohead weer als een echte groep klinkt. Inventieve gitaarsongs gekoppeld aan tegendraadse elektronica: 'In Rainbows' maakt de synthese tussen 'OK Computer' en 'Kid A'.

5

Vanwege de late release vorig jaar nu pas echt ontdekt. Apse schrijft de soundtrack van een episch titatengevecht tussen Godspeed You! Black Emperor, Pink Floyd en Joy Division.

6

Het furieuze mathcoremonster diept zijn sound uit met invloeden � la Mike Patton en zowaar een snuif elektronica. Op de valreep ��n van de meest gedurfde releases van 2007.

7

Cover Untrue
Elektronica

Burial

'Untrue'

Hyperdub / Lowlands

Dubstep, heet dit. Omdat het kind een naam moet hebben, maar met 'Untrue' levert Burial vooral een plaat af vol intrigerende ritmes, ijle zangpartijen en sfeervolle elektronica.

8

Echt vernieuwen doet Explosions in the Sky niet meer op zijn vierde studio-album, maar 'All of a Sudden I Miss Everyone' tilt de intense schoonheid van de groep naar ongekende hoogten.

9

Cover 595
Pop / Rock

Karate

'595'

Southern / Bang!

'595' is een postume liveregistratie van het concert dat Karate in 2003 speelde in het Leuvense Stuk. We horen een groep in topvorm die de zwoele finesses van de jazz vertaalt naar hoekige gitaarrock. Ideale laatavondplaat.