Het zou maar gek zijn moest het Paleis voor Schone Kunsten besloten hebben geen vervolg te breien aan het Brussels Electronic Music Festival (BEMF). Dankzij namen als Pole, Jan Jelinek en niet in het minst The Black Dog lokte de eerste editie, ondanks een paar organisatorische kinderziektes, zo'n 4000 kijk- en luisterlustigen. Initiatiefnemer en durfal dj Darko heeft ook deze tweede keer weer gezorgd voor drie dagen elektronisch feest met invalshoeken vanuit krautrock, minimal techno en experimentele muziek. Opzet is een erg diverse belevenis die niet altijd de dansvloer moet beroeren, maar dankzij het architecturale sfeerkader van PSK liever werkt met sfeerimpressies en indrukken.

De line-up hoeft er in elk geval niet om te liegen: wat vrijdagavond als 'Preview Night' aangekondigd staat, herbergt reeds een soloshow van droom- en filmmusicus Sylvain Chauveau, een audiovisueel spektakel van het enfant terrible-duo van de Ninja Tune-stal Hexstatic en een liveset van avant-la-lettre minimalproducer Thomas Brinkmann. Bij wijze van afsluitende opwarmer voor het weekend neemt Darko nog even zelf achter de draaitafels plaats om de late uurtjes muzikaal te verwennen.
Hexstatic
Hexstatic
Zaterdag de eerste volwaardige dag noemen is dus een boutade, maar met zo'n twintig acts over vier zalen op het programma, lijkt deze avond toch meer dan gevuld. Zaal Terarken houdt het op veelzijdigheid met live acts van ondermeer technowizard Sierra Sam (labelbaas Toys for Boys); Luciano's rechterhand Quenum en Luiks experimenteel elektronisch speelgoedtovenaar Playboy's Bend. Niemand minder dan de Amerikaanse ambiancegoeroe Dan Curtin (Peacefrog) en intelligente dance-dj Rodriguez Jr draaien tussendoor de nodige lekkernijen. De Horta Hal zet letterlijk en figuurlijk het toonangevende label Border Community in het licht. Een bezoekje van labelbaas James Holden, Dj Avus en een liveshow van de relatief nieuwe trekker Luke Abbott staan gepland. De Schotse Dj Sei A, die bij Gigolo zijn ding mag uitbrengen en daarmee in de platenbak van ondermeer Tiga, Digweed en Garnier is beland, verzorgt hier het nachtfeest. Zaal M draagt de letter van 'muziekexperiment' en doet de shows van Sylvain Chauveau (ditmaal in duo) en Thomas Brinkmann van vrijdag nog eens uitgebreid over. Experiment krijgt verder ook vertolking in een andere 'M', namelijk die van het Rotterdamse Machinefabriek, het heerlijk illustere ambientproject dat in één adem met Fennesz en Oren Ambarchi genoemd mag worden. Het hoofdgerecht wordt geserveerd in de Henry le Boeufzaal waar 'sit and enjoy' de boodschap is. Absolute topper wordt een live optreden van het herrezen, legendarische krautrockduo Cluster dat begin jaren '70 al furore maakte dankzij zijn improvisatiesessies met de ambient uitvinder Brian Eno. Het geheel wordt verder aangekleed door een audiovisueel, cinematografisch totaalbeeld van het Londense VJ-art-duo D*Fuse en een liveset van Funkstörungs Chris de Luca, die de Berlijnse kunstenaar Spenza inschakelt voor zijn visuals. Het experimentele, Franse Aufgang (met Francesco Tristano in de gelederen) mag hier afsluiten door met twee piano's en een drumkit een brug tussen techno en klassieke muziek te bouwen.
Cluster
Cluster
Op zondag spitst het programma zich toe op twee zalen, waarbij de Henry Le Boeufzaal opnieuw voor een aantal sfeervolle livesets tekent. De IJslandse Johann Johannsson is inmiddels een vertrouwde verschijning op Belgische podia die voor klassieke muziek versus droomelektronica kiezen, wat niet kan gezegd worden voor de twee Japanse projecten die met hem de bühne delen. De met Fennesz tourende Aoki Takamasa zoekt de grenzen van elektronisch experiment op en door vergaande manipulaties van softwareprogramma's en aparte geluidsbronnen, terwijl het onderschatte minimal-duo Cyclo allicht weer voor duizelingwekkende microscoopmuziek zal zorgen. Atom TM lijkt met zijn verhakkelde hiphopritmen misschien niet de meest bekende afsluiter, maar pseudoniem Senor Coconut doet met zijn knotsgekke latin-covers allicht meer belletjes rinkelen. Dit om maar te zeggen dat ook hier een kinderlijke speelsheid troef is.
Johann Johannson
Johann Johannson
Zaal M mikt op talent van eigen bodem in een zowel onaards als ondergronds vierluik met ondermeer een klanktovenaar van het befaamde KRAAK-label (Christophe Bailleau) en een filmische audiovisuele samenwerking van The Aktivist en multimediaspecialiste Natalia de Mello (MéTamorphoZ). Geen weekend zonder spetterende afsluiter natuurlijk. Speciaal voor dit festijn heeft het PSK de hand uitgereikt naar het artistieke laboratorium Recyclart dat door het Luikse collectief Partyharders Squad ingepalmd is. Zij brengen ondermeer de wizard Kill Frenzy en jonge belofte Highbloo mee. Hoeft het nog gezegd dat de tweede editie van het Brussels Electronic Music Festival nu al een succes blijkt?

Meer over Brussels Electronic Music Festival


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.