Deep in the Woods is een nieuw festival dat elk eerste weekend van september zal plaats vinden in Heer-Sur-Meuse. Het festival pikt in op een internationale trend die teruggaat naar gezellige festivals als het Nederlandse Into the Great Wide Open. Het programma is beperkt, maar mikt op kwaliteit. Gedaan met het als een zwetende zot zich een plaats te vechten voor het podium, gedaan met het kleine fortuin voor ongelukkige muzikale keuzes. De muziekliefhebber krijgt in Deep in the Woods een rustgevende, gemoedelijke setting waarin hij van lokale en internationale groepen kan genieten. Het tempo wordt bepaald door de omgeving. Deep in the Woods pretendeert dan ook meer te zijn dan nog maar eens een muziekfestival. Het wil teruggaan naar de roots van de muziekbeleving, terwijl het de ecologische en sociale impact van het festival niet uit het oog wil verliezen.

Mystieke wouden
Muzikale hoofdvogel is het nieuwe uithangbord van Bella Union, de stal van de Fleet Foxes en Beach House,  Marques Toliver. Toliver is één van de relevaties van dit jaar en zijn concert missen in een van de meest tot de verbeelding sprekende settings van de Belgische festivals zou één van de geüpdate hoofdzondes moeten zijn. De Noord-Amerikaan begon als straatmuzikant in Brooklyn, bedelde voor fans op Facebook en sliep op sofa’s tot hij doorbrak met één van de meest eerlijke neofolk die momenteel gemaakt wordt. De Noord-Amerikaan heeft de looks van een soulheld van de jaren zestig en brengt prachtige nummers die uniek zijn door de wonderlijke combinatie van Tolivers  diepe beweeglijke soulstem en klassieke vioolspel.

Vanaf zijn elfde studeert Toliver viool en het is dan ook niet verwonderlijk dat de viool centraal staat in zijn nummers. De tweede pilaar van zijn muziek is de combinatie gospel-soul. Zijn grootmoeder speelde orgel in een  kerk waar Toliver als kind alle solo’s zong. Referenties aan Marvin Gaye of John Legend zijn legio, aangezien ook Toliver uitblinkt in originele, verrassende ritmische patronen en pure lyriek, zonder ooit aan authenticiteit te verliezen.

Marques Toliver (c) Owen Richards
Marques Toliver (c) Owen Richards

Zijn plaat staat vol rijkelijk ingekleurde versies van zijn nummers, maar toch heeft de zingende violist een voorkeur voor intieme settings. Zo zijn er meerdere clips op Youtube terug te vinden waar Toliver kwetsbare soloversies brengt in een park. In de naakte essentie van stem en viool tonen de nummers hun ware kracht. De feëerieke setting van Heere-Sur-Meuse kan wel eens één van die nieuwe kippenvelmomenten worden voor Toliver, wat op zijn beurt voor koude rillingen zal zorgen voor de luisteraar. Deep in the Woods is er vroeg bij en scoorde met Marques Toliver het concert van het jaar. 

De Belgische Bon Iver, Bram Vanparys, zal ook van de partij zijn. The Bony King of Nowhere scheert hoge toppen na de release van zijn alom bejubelde tweede album ‘Eleonore’. De jonge Vanparys verbaasde met ‘Alas My Love’ vriend en vijand. Zijn getormenteerde folknummers grijpen naar de keel door hun spel tussen verstilde melodieën en harde tristesse. Vanparys minimalistische aanpak legt de essentie van de nummers bloot en ontdaan van zijn muzikanten zal The Bony King Of Nowhere nog eerlijker en fragieler zijn.

Zondag sluit de door Brussel geadopteerde Française Claire Louis het festival af na een gezamelijke brunch. Haar folk is . Bijgestaan door een celliste en een gitarist komt ze haar eerste plaat voorstellen. Haar breekbare folk steunt op haar krachtige stem die van achteraan in de keel komt. Simpele arrangementen geven alle ruimte aan haar zeer karakteristieke keelstem, meteen ook haar grootste zwakte. Als die stem niet in de smaak valt, blijft er niet veel over van de minimalistische folknummers.

Psychedelische bospaddestoelen
Net over de grens weten ze hoe goede psychedelica moeten brouwen. Uit Lille zakt Cotton Club af naar de Ardeense bossen om met stevige mix van shoegaze en psychedelica (denk Spacemen 3) het mos van de schors te spelen. Hun in reverb gedrenkte gitaren zullen als ochtendmist waaien tussen de stammen. Hun ijle stemmen dwarrelen als bosnimfen door de dromerige nummers. De hypnotische drones en de vette gitaarloops van dit vijftal geven een stevige punch aan de dromerige composities die hevig leunen op de psychedelica van de jaren .

Le Cotton Club
Le Cotton Club

Het postrock kwartet Pale Grey vond in de Hoge Venen de perfecte combinatie tussen het experimentel van Why? en het dromerige van The Notwist. Met referenties aan Explosions in the Sky en Foals komen ze hun debuut EP ‘Put Some Colors’ voorstellen.

Feest in het bos
JtotheC & the Bad Mothas wordt de Vlaamse evenknie van Jamie Lidell genoemt. Hij verraste als support act voor Aloe Black en voor Selah Sue. Zijn energieke soulstem opent vrijdag met DJ het festival en zal ongetwijfeld voor een stevig feestje zorgen. Begeleid door een strakke liveband brengt Jonathan Cassiers een vette combinatie van soul, hiphop en elektronica. Met Peter Lesage op keyboards komt ook Moiano een beetje terug uit de as.

Verder worden ook DJ’s Funky Bompa, Black Belt Jones en DJ KWAK verwacht. DJ Black Belt Jones zal gaan voor een hitsige zwarte muziek, van sixties & seventies deepfunk tot rauwe soul en pompende boogaloo en zal u de vrijdagnacht pompend laten ingaan.

JtotheC & the Bad Mothas
JtotheC & the Bad Mothas

Randanimatie
Normaalgezien, is randanimatie wat het is, animatie aan de rand van het programma. Deep in the Woods belooft echter randanimatie van een ander formaat met een geheime cd-presentatie van een bekende Belgische  groep die ooit als een duo begon, maar zich voor hun laatste plaat nogmaals uitgebreid heeft.

Daarnaast geeft Deep in the Woods ook de kans om het reilen en zeilen van My Little Cheap Dictaphone bij te wonen. Het festival biedt de groep een geïsoleerde locatie in de natuur aan die hen ongetwijfeld een nieuwe bron van inspiratie zal geven na de release en internationale tour van ‘The Tragic tales of a Genius’. Voor Deep in the Woods gooien ze hun creatieve proces open en verwelkomen ze de bezoeker om de eerste stapjes van hun nieuwe album bij te wonen waarin percussie popmuziek zal ontmoeten.

Bovendien kan de muziekliefhebber ook genieten van film, fotografie en beeldende kunst, zijn er artiestieke activiteiten voor jong en oud en focust het festival op ecologie en het aanbieden van de rijke lokale producten.

Wie naar de essentie wil gaan van het genieten van muziek, moet beslist de eerste editie van Deep in the Woods opzoeken.  De opmerkelijke formule waar comfort, steengoede muziek en gezelligheid hand in hand gaan, scoort in het buitenland en het heeft er alles van weg dat het ook in België zal aanslaan. De groene setting diep in de bossen zal ongetwijfeld dat extra mystieke tintje geven aan de muziek. Wie over twintig jaar wil kunnen zeggen bij de eerste editie van dit unieke festival geweest te zijn, krijgt nu de kans.

 

Meer over Deep in the Woods


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.