Het Noorse 1349 is zonder twijfel een der meest ziekelijk klinkende black metalbands sinds lange tijd. Hoewel de heren grossieren in zeer snedige en verschrikkelijk snelle muziek, weten zij telkenmale een gevoel van onderhuidse spanning op te roepen dat de meeste mensen kippenvel doet krijgen. Hun vorige album 'Revelations of the Black Flame' was plotseling een enorm traag en slepend werkje, dat echter niet minder ziek klonk. De vraag was dan ook welke weg de heren gingen vervolgen met 'Demonoir'.

De zogeheten 'puristen' zullen blij zijn om te horen dat de band opnieuw fiks het gaspedaal intrapt. Er kan zelfs gezegd worden dat dit 1349's snelste album tot op heden is! De razende basdrumroffels vliegen een mens om de oren, en het gitaarwerk snijdt als een volleerde cirkelzaag door alles heen. Maar het is niet simpelweg snelheid omwille van de snelheid: achter de waanzin zitten bezwerende melodie├źn verstopt die zich als een uitwoekerende pest in het geheugen nestelen. Ook de stem van frontman Ravn klinkt rauwer en smeriger dan ooit.

Om ervoor te zorgen dat een mens niet sufgebeukt wordt na drie nummers, heeft 1349 overigens een mooi middel gevonden om adempauzes in te lassen: alle songs zijn met elkaar verbonden door onheilspellende soundscapes en intermezzi, die allemaal de titel 'Tunnel of Set' meedragen. Op 'Demonoir' is men immers afgedaald in de hel, en die compartimenten daarvan zijn met deze tunnels verbonden. Dat maakt de plaat een totaalervaring en dus des te interessanter dan een album met het ene blastnummer na het andere.

Wie houdt van werkelijk duistere black metal, zal het hartje kunnen ophalen aan onder meer de geniale tracks 'Psalm 777' of 'Pandemonium War Bells', die beiden beschikken over die wanstaltig heerlijke melodie├źn en dito snelheid. Drummer Frost (eveneens actief bij Satyricon) kon zich helemaal laten gaan en het resultaat is er dan ook naar. Enkel het titelnummer is een slepende mastodont, die echter onweerlegbaar de invloed van Celtic Frost met zich meedraagt en qua sfeerschepping de nagel op de kop slaat.

Met 'Demonoir' plaatst 1349 zich meteen aan de top van eigenzinnige black metalbands die perfect de sfeer van het genre weten te vatten en er nog in slagen om de ene sterke plaat na de andere af te leveren. 'Demonoir' is dan ook een ideale versie van een rondreis door de hel. Misschien minder gevaarlijk voor de ziel, maar minstens even corrumperend.

Meer over 1349


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.