Het is grappig hoe punkrock zichzelf generatie na generatie blijft uitvinden, terwijl het genre inhoudelijk nauwelijks verandert. Stijn Debontridder, gitarist bij ondermeer The Rocket houdt met zijn piepjonge labeltje -dat groeide uit het befaamde Funtime- de vinger aan de pols in deze muziekstroming. Het nieuwste product van platenfirma Thanks but No Thanks is een minialbum van de jonge helden 15 Minute Power Nap, een bandnaam die niet slecht gekozen blijkt.

‘Wake Up Call’ is een fris plaatje met vijf songs dat bruist van jeugdige energie. Met een voor zich sprekende duurtijd van een goed kwartier, vijf liedjes en de gemiddelde bandleeftijd van X jaar mag een term als ‘pril’ gerust gebruikt worden. Maar onderschat deze heren niet, want ondanks het erg vlotte college-punkrockkarakter van opener ‘Shing’ met zijn hoog gitaarmelodietje en 1,2,3,4-drumpatroon weet dit vijftal veelal verrassend matuur uit de hoek te komen.

‘Pen and Power’ knipoogt naar Bad Religion door zijn volle melodie die zowel door gitaar als zang gevolgd wordt en de typische accenten waarbij de wall of sound even wordt ingehouden om na vier tellen weer los te barsten. Het lied respecteert ook leuke en luchtige teksten (“How can I write about music when all I hear is noise?”) en het moeiteloos samensmelten van verschillende structurele passages in één song.

Het zijn de wat tragere nummers als bovenstaande of ‘Virtual Existence’ die het ware kunnen van 15 Minute Powernap bloot leggen. Mooie melodieën en een song die er rond cirkelt met iets snellere, tragere en soms zelfs tegenmaatse instrumenten zitten gebundeld in een sterk geheel. ‘Stay Focused’ zal met zijn ratelend mitrailleurdrumwerk misschien live wel knallen, maar klinkt op plaat toch wat doordeweeks omdat de melodie wat te sterk samengeperst lijkt.

15 Minute Powernap bewijst dat punkrock blijft floreren. Frisse tunes, afwisselende structuren, een frontman met een aantrekkelijke (maar niet altijd even krachtige) stem en duidelijk charisma maken dit kwintet tot een prima nieuwkomer. Laat er dan nog een paar kleine foutjes in dit korte plaatje zitten, het hoort allemaal bij die creatieve independent uitstraling! De sympathie wordt er in elk geval niet minder om.

Meer over 15 Minute Powernap


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.