"Heerlijk" en "eerlijk" liggen soms verdacht dicht naast elkaar. Daarvan getuigt dit langverwachte debuut van 2000 Monkeys. Deze titelloze plaat is, in al haar openhartigheid, een fantastisch redmiddel om te recupereren van een zware kater. Gewoon ondergaan is de boodschap. "It's so hard to travel / with your feet in the bottle". Precies.
Frontman en stuwende kracht Tom Pintens is geen onbekende muzikant. Hij heeft in het nabije verleden zijn kunstjes reeds mogen tonen bij ondermeer Flowers for Breakfast, Think of One, Zita Swoon, ... . Dat geeft hem alvast een stevige bagage mee. Dat de man ook ergens gestudeerd moet hebben aan de Antwerpse dEUS-academie valt goed te merken aan deze plaat. De cd baadt immers in het muzikale vernuft, zonder opdringerig over te komen. Hoewel de 12 nummers met een gelijkaardig open gevoel en erg vlot karakter gepresenteerd worden, verlaagt 2000 Monkeys zich nergens platte tot hitgevoelige muziek. Dat maakt van deze titelloze schijf een luisterplaat met vele, leuke ontdekkingen. Helaas is de nasmaak daarvan ook wel snel weggeëbd. Het is de rijke variatie aan nummers die deze '2000 Monkeys' geschikt maakt voor alle seizoenen, maar tegelijkertijd ook de homogeniteit en herkenbaarheid van de band tegenspreekt. Met de kracht van herhalende, eenvoudige melodielijnen wordt veel gespeeld en groeien de volgekleurde liedjes telkens uit tot schijnbaar diepdoordachte compositorische werken. Toegegeven, alles zit ook netjes op zijn plek. Of dat nu gaat over enkele sfeerbevorderende trombonestoten -, een openhartige pianomelodie of wat zweverige violen, nergens komt de muziek dwangmatig over. Dat maakt dat eyecatchers als de nieuwe single 'Dusk' ook juist zo volwassen overkomen (desondanks dat dit nummer uitzonderlijk gedreven wordt door aan Das Pop ontleende elektronica). Bovendien heeft deze plaat toch een erg vlotte productie ondergaan waardoor er geen al te diep verborgen effectiejs moeten verwacht worden. Tom Pintens heeft dan ook zelf mee achter de knoppen gestaan om de eerlijkheid die zijn muziek uitstraalt ten volle te beklemtonen. Op tekstueel vlak ligt het wel wat anders. Het bijgevoegde boekje, dat zich laat uitklappen zoals het verouderd, groengelijnd faxpapier, openbaart de ontzettend gekke, alledaagse gedachtegang van de man. Die valt overigens nauwelijks te volgen. (" Maybe I should go out / wear a cloud on my head / smile and keep things unsaid" ) Gelukkig is het duidelijk niet de bedoeling om zich daarvoor in te spannen. '2000 Monkeys' is een heerlijk ontspannende belevenis.
Dit album is alvast een erg aangenaam, bijna feilloos debuut voor wat best wel weer eens een heel mooi muzikaal verhaal zou kunnen worden. Drie rondjes 2000 Monkeys in plaats van Aspirine C tegen dat zware hoofd? Verstandige keuze.

Meer over 2000 Monkeys


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.