Zij die uitgekeken zijn op de traditionele postrockbeweging, verenigt U! Gedaan met de langgerekte soundscapes, uitgestelde geluidsorgasmes en langzaam aanzwellende gitaarmuren, tijd voor nieuwe opwinding. Die opwinding komt van 65daysofstatic, een Engels kwartet dat extatische postrock injecteert met een dosis elektronica. Met 'Fall of Math' (2004) en 'One Time for All Time' (2005) bewezen ze al dat er potentieel zat in hun hypnotiserende combinatie van drammende gitaren, driftig slagwerk en subtiele clicks & cuts. Nu is het de beurt aan 'The Destruction of Small Ideas' om de definitieve doorbraak te forceren.

Van een streep lo-fi is nog niemand een gewisse dood gestorven, maar de ruwe productie van deze nieuwe plaat zal voor velen een doorn in het oog zijn. Door de ongepolijste klank moet het instrumentarium aan scherpte inboeten, zodat het enkele luisterbeurten vergt vooraleer 'The Destruction of Small Ideas' volledig tot zijn recht komt. Dat is enigszins jammer, want 65daysofstatic heeft op compositorisch vlak vooruitgang geboekt en dat vertaalt zich in een licht ontvlambare doch minutieus opgebouwde cocktail van noisegitaren, mokerende drums en intense pianoarrangementen. Epische tracks als 'Don't Go Down to Sorrow' en 'These Things You Can't Unlearn' overschrijden zonder verpinken de zesminutengrens en doen dat zonder meer met brio. 'Little Victories' zorgt met zijn overstuurde ritmepartij en dreigende gitaarstorm voor het absolute hoogtepunt van de plaat. Wie dan nog niet overtuigd is, moet de heren beslist eens live aan het werk gaan zien.

Het explosieve en meeslepende songmateriaal van 'The Destruction of Small Ideas' ziet zijn opmars in eerste instantie gefnuikt door een inferieure productie, maar wie verder kijkt dan zijn neus lang is zal meer dan aangenaam verrast worden. 65daysofstatic grossiert nog steeds in postrock-elektronica van de bovenste plank en komt alweer een stap dichter bij zijn magnum opus. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Meer over 65daysofstatic


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.