Men neemt een seksueel geladen groepsnaam als 69 Chambers en een naaktfoto van zwaar getatoeëerde frontvrouw Nina Treml als hoes en een opmerkelijk debuut is vormgegeven. Dit Zwitserse trio, waarvan Treml duidelijk de voortrekker is, houdt van tegen de benen schoppen. Stevige rockmuziek met invloeden van metal en hardcore openbaart een aard als heuse rockbitch, terwijl een zwevende en zalvende vrouwenzang een heerlijk poppy tegengewicht schept. Het dertien tracks tellend 'War on the Inside' is dan ook een plaat met aardig wat ballen, maar richt zich dankzij vlotte melodieën en Nina's volle en overtreffende stem –met een stevige knipoog naar Alanis Morissette- naar een erg ruim publiek.

Op het eerste zicht mag 69 Chambers dan al voornamelijk een aanstootgevende band lijken, toch bevat zijn muziek ook aardig wat inhoudelijke kracht. Zo weet de geblondeerde frontvrouw op meesterlijke wijze zowel de niet al te eenvoudige zang- als gitaarpartijen op zich te nemen, waardoor dit trio wel met vijf lijkt te zijn. Verder werpt het inhuren van producer Tommy Vetterli (Kreator) duidelijk zijn vruchten af, wat resulteert in een heerlijk volle geluidsmuur van gitaren en loodzware baslijnen en heerlijk droog, strak drumwerk (getuige ondermeer het lekker scheurend 'Return of the Repressed'). Tenslotte aarzelt Nina Treml niet om ook haar zachte aard te openbaren in rockballades als 'Thinking of You' of een aanvankelijk gitaarloos, triphoppend 'Ex Nihilo' waarbij vooral de emotioneel sterke powerzang een voorname rol speelt. De akoestische, zweverige afsluiter 'A Ruse' komt dan ook even sterk over als langzaam rollende headbang-songs ('Judas Goat'). Favorieten zijn er wel, maar hoogtepunten – bij gebrek aan dieptepunten – niet echt. Enkel het melodieus totaal fout onderbouwde 'Final Memento' slaat de bals mis. 69 Chambers weet dus duidelijk een erg populaire sound en prima liedjes aan te kleden met metal elementen waardoor zwartjassen zeker niet afgeschrokken zullen worden.

'War on the Inside' is een knaller van een debuut dat verdient door veel mensen te worden opgemerkt. Dit fijne album bulkt immers van (hit)potentieel. Geef deze band een prima festivalpodium, geef de plaat veel internationale aandacht en geef dit trio gerust een plek als voorprogramma van één of andere metalgod die door Europa toert. Het is echter maar de vraag of het vrij onbekende Silverwolf Productions hiervoor zal kunnen zorgen, want de myspace van de band geeft blijk van een verdachte stilte en slechts vier optredens in het najaar waarvan niet één buiten Zwitsers grondgebied.

Meer over 69 Chambers


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.