Dat een luisteraar voor de meer technische, eigenzinnige en aparte extreme genres in principe een enkel adres heeft, is ondertussen gemeengoed. Quasi elke act die bij Relapse onderdak vindt, is wel op een of andere manier afwijkend van het gros der bands in hetzelfde vakje. Dat geldt ook voor Abysmal Dawn, dat alweer een technische death metalband blijkt te zijn. Dat afwijkende zit hem deze keer in het iets hogere groovegehalte dan de meeste van hun vriendjes blijken te bezitten, maar een echt opvallende band is dit trio niet meteen.

Hoewel het hier gaat om hoop en al drie muzikanten, klinkt de muziek van Abysmal Dawn alvast als een klok. Uiteraard zijn daar studiotrucjes voor, maar het spreekt in de heren hun voordeel dat ze goed gepuzzeld hebben om tot een degelijke en volle klank te komen, eentje waar overigens alle details mooi in de verf worden gezet. De ritmeriffs zijn nergens modderig of slordig, alle akkoorden komen er goed door, de soli en melodielijnen zijn goed aangezet en de vette donder van de basgitaar geeft alles een stevige buik. Het drumwerk is sterk, met oog en oor voor afwisseling en het siert dit trio dat ze niet constant het gaspedaal induwen.

Waarom overtuigt de plaat dan niet geheel? Waarom ontbreekt die haast clichématige vonk, die het verschil maakt tussen een sterke plaat en een plaat die maar zo-zo is? Want hoewel de heren hun uiterste best doen om iedereen te overtuigen, toch blijven de nummers niet hangen en zit er nooit eentje tussen waarvan een mens met overtuiging kan zeggen dat het een mokerslag van een song is. Het ligt alvast niet aan het genre, want bands als Suffocation kunnen zoiets wel klaarspelen. Het spijtige aan de hele zaak is dat het ontbreken van een paar echt goeie hooks de rest niet kunnen goedpraten. Jazeker, er wordt op een hoog niveau gemusiceerd en jazeker, zowel bruutheid als snelheid zijn voldoende gedoseerd, maar toch slaat de vlam nergens in de pijp en dat is zo enorm jammer.

Abysmal Dawn heeft met 'Leveling the Plane of Existence' een aardig schijfje vol technische death metal geproduceerd, maar helaas ook niet meer dan dat. Liefhebbers van het genre kunnen zeker eens hun oor te luisteren leggen, maar een uitschieter is de schijf helaas niet geworden. Volgende keer beter dan maar?

Meer over Abysmal Dawn


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.