'Homesongs' van Adem: gemoedelijker kan het haast niet klinken. Deze plaat is een toonbeeld van oprechtheid en intimiteit. Één appartementje, twee micro's, drie muzikanten en een heel gamma aan traditionele instrumenten (en een oude computer om alles op te nemen). Meer heeft Adem Ilham op zijn debuutplaat niet nodig. De stilte lijkt immers even essentieel als de muziek. Nóg meer ingetogen zou oncomfortabel worden.
In tegenstelling tot zijn activiteiten aan de bas in het postrockcollectief Fudge, heeft Adem hier dus schijnbaar innerlijke rust gevonden. De huishoudelijke lo-fi sfeer die deze cd uitademt past perfect in het gamma van het gekende Domino label. Dankzij het gebruik van veel klassieke instrumenten (metalofoon, autoharp, harmonium, dubbele bas, ... tot zelfs kinderspeelgoed toe) die telkens zorgen voor een verrassend klankspel en kalme, weldoordachte songstructuren is deze 'Homesongs' een boeiend kunstwerkje. Handtrom, tamboerijn en andere handmatige percussie-instrumenten nemen de plaats in van het drumstel en vormen zo een heel apart ritmisch kader voor deze experimenteerdrift. Mooiste resultaat hiervan is misschien wel de akoestische clicks 'n' cuts begeleiding in het opbouwende 'These Are your Friends' (dat blijft steken in de bewoording "Everybody needs a friend sometimes"). Lief toch, niet? Achter de schijnbare eenvoudige gang van zaken schuilt echter een loodzware, verfijnde productie. De perfecte balans waarin een achtergrondkader van harmonium competeert met de akoestische gitaar of banjo siert. De op en top evenwichtige ritmesectie getuigt ook van een groot puzzelwerk. Maar daar zal de doorsnee luisteraar allicht niet van wakker liggen. De warme stem van Adem zelf bevordert nog meer de vriendschappelijkheid op deze plaat. Een groot stembereik is de man niet toegedaan, maar met volle overgave weet hij toch de intimiteit van zijn nummers te behouden. 'Homesongs' is dan ook een sfeerplaat. Zo is het fluisternummer 'Pillow' enkel aangekleed met zinderende harpklanken, waardoor Adem Ilham zijn in slaap wiegende stem laat zweven. Dat maakt van deze cd zoveel meer dan zomaar een folkplaatje. De vele stille pauzes die zowel in dit als in andere nummers terugkeren, geven op hun beurt enkel maar meer kracht aan de intimiteit van de plaat. Zelf stil blijven bij de beluistering ervan is daarom de meest genietbare manier.
'Homesongs' bevat een leuke boodschap voor de creatieveling: neem een hoop leuke instrumenten, sla voldoende eten en drinken op en nodig 2 creatievellingen uit voor een weekje op je kamer. Slaapkamermuzikanten zijn een ras apart. Zoals uit deze plaat blijkt, kunnen daar voortreffelijke resultaten uit voortkomen.

Meer over Adem


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.