Het is niet zo verwonderlijk dat AedO ervoor heeft gekozen om 'Medelij' als single uit te brengen: samen met 'La Larme' is het de meest radiogevoelige track van AedO's langspeler 'En Route', die ondertussen al dateert van september 2004. 'Medelij' is een nummer waarmee de groep de gebruikelijke definities van muziekgenres aan diggelen slaat: de instrumentatie is pure folk, maar de tekst (een nogal gezwollen vertaling van een gedicht van François Villon) past dan weer eerder in de kleinkunsttraditie. Op die manier creëert AedO een nieuwsoortige Nederlandstalige pop – "meezingbare folk" zou een goede omschrijving kunnen zijn. En een meezinger is 'Medelij', dankzij de aanstekelijke melodie en het spitsvondige arrangement (waarin een prominente rol is weggelegd voor doedelzak en elektrische gitaar), zonder enige twijfel.
Toch is de song niet echt representatief voor 'En Route' als geheel, aangezien op de full-cd slechts twee nummers met vocals staan. De B-kant van de 'Medelij'-single, de non-album track 'Rasta Company', komt qua stijl dichter in de buurt van de instrumentale composities op 'En Route'. De track begint met een slangenbezweerdersdeuntje van de saxofoon, als het ware rechtstreeks geïmporteerd uit een Noord-Afrikaanse soek. Dat deuntje wordt vervolgens als riff steeds opnieuw herhaald, terwijl accordeon, elektrische gitaar, bas en drums voor de begeleiding zorgen. In de break schakelt de groep over naar een ander melodiethema en mag de gitaar kort soleren, waarna AedO in het slot nog even terugkeert naar het basismotief. Echt "rasta" klinkt de track niet, maar what's in a name.
Het valt af te wachten welke richting AedO gaat inslaan op een volgende plaat: zal die opnieuw overwegend instrumentale songs bevatten, of zal de groep eerder kiezen voor meer "meezingers"? Eén zaak is zeker: een evenwichtige mix van beide kan onmogelijk tegenvallen.

Meer over AedO


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.