African Head Charge feest! Inmiddels staat deze gefreakte bende rootsmuzikanten uit de stal van het Engelse On U Sound label reeds 23 jaar aan de top van de etnisch-Afrikaanse elektronica. In handen van topproducer Adrian Sherwood wordt deze 'Shrunken Head' op de wereld losgelaten, die een aantal hoogtepunten van de bewogen geschiedenis van deze band bevat.
Ingrediënten van deze veelkoppige bende bestaan steevast uit een soep van tribal ritmen, samples van stamgezang, een diepe dub bas, veel percussie en wat elektronische toeters en bellen. Uiterst dansbaar en oppeppend wordt zo een leuke link gelegd tussen 2 totaal verschillende werelddelen. De ene keer ligt de klemtoon immers meer op Westerse elektronica, de andere keer meer op de Africaanse roots, zoals onder meer bij de profetische percussiezang 'Run Come See'. Dat hierbij al eens geflirt wordt met een opgeklopte drum 'n' bass beat ('You Learn'), voodoo achtige ambient ('Dinosaurs Lament') of diepe dubritmen ('Who Are You') kan er gerust bijgenomen worden. De hemelse frisheid, de cocktail van afwisselende geluiden, de golven van conga, djembe of trommelgeweld brengen een leuk live gevoel mee en verhullen gelukkig dat de muziek van African Head Charge voor een groot stuk naderhand op een pc scherm ontstaat. Dansen op de blote voeten is in elk geval wel toegelaten. De volle 17 nummers lang slaagt de band er in om stevig op te peppen en respect af te dwingen voor Afro ritmen en rituelen. De zweverige elektronische saus waar dit alles in gedompeld wordt maakt deze cd perfect bruikbaar op een exotische clubavond. Rustigere intermezzo's die de boog even ontspannen (de redevoering in 'Language & Mentality' bijvoorbeeld) schenken een aangename afwisseling op 'Shrunken Head'. Verdere hoogtepunten zijn onder meer het van in 1981 afkomstige 'Far Away Chant' met de roerende stem van Prince Far I (gebruikt in de David Lynch Film 'Wild At Heart') of het ritueel bezwerende 'Dervish Chant'. Dieptepunten sieren in hun afwezigheid. Bijdragen van Skip McDonald (Little Axe), Ghetto Priest en een 8-tal medemuzikanten, potten- en pannenroerders maken van deze African Head Charge overigens ook een niet te missen live sensatie!
Met deze verzamelaar van schitterende hits van de gekke bende African Head Charge mag gerust een stukje Afrika naar hier gehaald worden. Wereldklasse met een eeuwige versheiddatum.

Meer over African Head Charge


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.