'Hangable Auto Bulb' van AFX is geen plaat voor mensen met een trage hartslag. Vanaf de eerste seconde zijn de ritmes op deze elektronica plaat extreem dicht en druk en het tempo razend snel. De rest van plaat zal hier weinig tot niets van afwijken. Een dik half uur vult AFX (aka Richard D. James ofte Aphex Twin) moeiteloos met composities van versnipperde, spetterende en knisperende elektronische geluiden en vervormde stemmen.

De quote "mashed potatoes" mag de spits van 'Hangable Auto Bulb' afbijten. De volgende vijf minuten komt deze sample met de regelmaat van de klok terug, al dan niet versneld, vertraagd, onverstaanbaar gemoduleerd of voorzien van repliek. Rond deze vrij banale stemsample wordt een druk spervuur van elektronische bliepjes en ritmisch gekraak en gesputter gehangen, dat een steeds veranderende maar duidelijk herkenbare ritmiek heeft. Het tweede nummer, waarnaar ook dit album genoemd is, gaat op hetzelfde pad verder. Hier is wel geen stem aanwezig, maar het geluidsbeeld van het eerste nummer blijft volledig behouden: op en neer gaande tikjes, elektronische "zweepslagen" en uiteindelijk een relatief rustige melodie met langgerekte, vrij ijle geluiden. Een rustige melodie betekent geen rustige muziek, want voortdurend blijft de opgewonden ritmische begeleiding de luisteraar met tegendraadse accenten op de adem trappen. Waar in 'Hangable Auto Bulb' de zoektocht naar wat meer melodie waar te nemen was, zet zich dit in 'Laughable Butane Bob' volledig door. Afwisselend nemen een synthesizermelodie en de intensieve drumbegeleiding het initiatief. Het kortste nummer van dit album is het vrij mysterieuze 'Bit' dat slechts elf seconden lang is, drie seconden totale stilte inbegrepen. De laatste twee nummers liggen iets gemakkelijker in het gehoor, maar behouden wel het hyperkinetische karakter. 'Every Day' begint met een repetitieve, zich snel in het geheugen vast bijtende melodie en heeft iets duidelijkere basaccenten. AFX blijft wel trouw aan wat ze tot dan toe al een hele plaat hebben laten horen: onvoorspelbaarheid en variatie. Op het ogenblik dat de melodie vertrouwd begint te worden verandert ze en infiltreren er nieuwe ideeën. 'Arched Mais Via RDJ' tenslotte heeft weer stem en deze keer zelfs met een iets langere sample. Door de golvende synthesizerklanken klinkt dit laatste nummer als een new wave nummer dat op een tapijtje van hedendaagse, heel hoge bpm gezet is: een aangename afsluiter.

Hoewel de muziek van AFX alles behalve ontoegankelijk genoemd kan worden, is deze heruitgave van twee ep's uit 1995 toch niet zonder diepgang. De ritmische patronen zijn complex, de opbouw divers en onvoorspelbaar. 'Hangable Auto Bulb' is een intelligent en fascinerend album voor de liefhebbers van knapperige elektronica.

Meer over AFX


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.