Het komt niet alle dagen voor dat een Russische band tot deze contreien raakt, laat staan een extreme Oekraïense black metalband. Toch heeft Agruss een deal met het illustere Code666 weten te versieren, wat alvast een goede indicatie vormt dat dit geen standaard black metal is. Agruss kan erg sferisch uit de hoek komen, maar net zoals de oude kerncentrales aldaar durven deze heren beenhard ontploffen en alles verwoesten.

Het is bijzonder moeilijk om een vergelijkingspunt te vinden voor de elaborate muziek van Agruss, want in al zijn extreme schoonheid is het een amalgaam aan stijlen. In dat opzicht leunen deze jongens aan bij het Britse Akercocke, maar dan met minder jazzgerelateerde invalshoeken. Vocaal gezien wordt er flink afgewisseld tussen onmenselijke diepe putgrommen, schrille krijsen en occasioneel een normale stem. Die afwisseling speelt in op de emoties op een uitgekiende manier. Zo vergezelt de diepe grom veelal de extreemste passages, komen de krijsen bij de snellere stukken om de hoek kijken en luistert de reguliere zang (ook al is die zeldzaam) de spaarzame rustige stukken op.

Op het eerste gehoor lijken de songs van dit combo nogal chaotisch in elkaar te zitten, maar dat is gelukkig maar schijn. Dat ondoordringbare karakter staat hier voor gelaagdheid, en elke luisterbeurt komen er nieuwe elementen naar boven die voorheen verborgen bleken. Dat wil dan ook zeggen dat over elke noot duchtig is nagedacht, en die werkethiek pakt in het voordeel van Agruss uit. Het benarde, verkillende en post-apocalyptische sfeertje werkt, en tijdens de ronduit sloophamerende passages duikt de geest van onder meer Blut Aus Nord en Deathspell Omega op, niet zozeer in termen van sound, maar eerder in functie van het onmenselijke en onwezenlijke gevoel dat een luisteraar bekruipt. Wanneer Agruss gas terugneemt, kunnen occasionele dissonanten het geheel inkleuren, of komt een trance-inducerende riff voorbij die het geheel richting post-rock trekt.

Met 'Morok' hebben deze heren alvast een bijzonder kunststukje geschapen dat het meer dan verdient om gehoord te worden. Agruss speelt afwisselend, blijft ongemeen nijdig en bikkelhard, maar weet evenzeer om gelaagdheid en innovatie tot een mooi geheel te smeden. Dit wordt de prijs voor verrassing van het jaar, zonder twijfel.

Meer over Agruss


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.