Niet alle technisch begaafde muzikanten slagen er in om ook aangrijpende muziek bijeen te pennen. Met de stijgende populariteit van supertechnische metal, ook wel mathcore genaamd, schieten dergelijke bands als paddestoelen uit de grond maar slechts weinigen slagen om luisteraars mee te sleuren. Alarum behoort tot de categorie bands die wel degelijk weten hoe de vork aan de steel zit en die zonder problemen pakkende en emotievolle songs schrijven. 'Eventuality' is dan ook van de eerste tot de laatste noot een waar genot om naar te luisteren.

Wie goed luistert naar opener 'Velocity' zal al snel merken dat de leden van Alarum heel goed geluisterd hebben naar de band Death. De nummers van Alarum bevatten immers vaak dezelfde hoeveelheid techniek gekoppeld aan liedjes die blijven hangen en die meeslepend van aard zijn. Ook de hese schreeuwzang legt makkelijk een link met die van Chuck Schuldiner, het overleden opperhoofd van Death. Alarum gaat echter veel verder dan Death ooit gegaan is. Het vermoeden rijst dat de muzikanten van Alarum wel eens jazz plegen te beoefenen, want veel loopjes of breaks hebben een jazzy karakter. Er wordt flink geschakeld tussen verschillende riffs, wat het geheel een wat nerveus karakter geeft. Alarum maakt niet de fout van te veel dingen in een nummer te willen stoppen. De techniek is uitgebalanceerd en het aantal idee├źn per nummer wordt beperkt. Dat heeft als resultaat dat 'Eventuality' relatief makkelijk te beluisteren valt en er heel snel dingen blijven hangen. Nochtans wordt er doorlopend aan een heel hoog niveau gemusiceerd. Makkelijke beluisterbaarheid en superbe speltechniek zijn niet zo makkelijk te verenigen, maar het gaat Alarum wel zeer goed af. De nummers zijn elk ook behoorlijk kort, aangezien de gemiddelde speelduur rond de drie minuten ligt. Op geregelde tijdstippen last de band een akoestisch nummertje of intermezzo in om iedereen op adem te laten komen. Van die instrumentaaltjes valt vooral het bevreemdende 'Cygnus X-1' te onthouden. Het overige materiaal is snoeihard (zeker de drums razen aan een haast onmenselijk tempo door), maar die ferociteit wordt getemperd door de regelmatig opduikende normale zang, die wonderwel binnen het geheel past. Dat is een extra pluim op de hoed van Alarum, die zo nog meer afwisseling weten in te bouwen.

Al wie op zoek is naar spelvernuft gekoppeld aan interessante en aangrijpende nummers mag die zoektocht meteen staken. Alarum komt ogenschijnlijk uit het niets, maar is wel een naam die het onthouden waard is. 'Eventuality' is een heel puik album dat vast en zeker de weg kan vinden naar een breed scala van muziekliefhebbers.

Meer over Alarum


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.