De Belgische componist André Laporte vierde in 2006 zijn vijfenzeventigste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan publiceerde Fuga Libera eerder dit jaar de box 'Symphonic and Vocal Works' met daarop naast zes symfonische en drie vocale werken de opera 'Das Schloss', die Laporte schreef in opdracht van de Brusselse Muntschouwburg.

Zonder enige twijfel bewijst deze box dat Laporte een absoluut vakman is. Orkestwerken als 'Concerto Grosso' met zijn uitgekiende opbouw, of de ouverture 'De Ekster op de Galg', waarin de houtblazers voor een guitige knipoog zorgen, tonen iemand die tot in de details weet hoe hij naar een climax moet toewerken of hoe hij door orkestratie bepaalde effecten kan bereiken. Zo klinkt het slagwerk nu eens feestelijk uitbundig, zoals in 'Jubilus' om in 'Das Schloss' bij te dragen aan de bevreemdende sfeer die heel deze opera uitademt. De orkestrale hoogstandjes en ijle kleuren die de eerste cd kenmerken contrasteren met de vocale muziek die op de tweede cd te vinden is. Kunnen de effecten die in het door het toenmalige koor van de BRTN overtuigend vertolkte 'De Profundis' gebruikt worden nog gekaderd worden in de duistere sfeer die Laporte hier lijkt te willen scheppen, dan kunnen noch 'Das Schloss' noch het oratorium 'La Vita non e Sogno' verbergen dat Laportes vocale schrijfwijze niet altijd zangersvriendelijk is. Het pleit daarom des te meer voor de meeste solisten dat zij zich uitstekend kwijten van de moeilijke taak die Laporte hen oplegt. Vooral bariton Björn Waag, die in 'Das Schloss' de hoofdfiguur K. vertolkt, maakt indruk door zijn warme stem en door het schijnbare gemak waarmee hij zijn alyrische lijnen vertolkt. Enkel de wat geknepen tenor van Philip Sheffield die in de opera meerdere rollen op zich neemt is minder overtuigend. 'Das Schloss' wordt door Alexander Rahbari in goede banen geleid. Hij doet alles om de vertolking zo kleurrijk mogelijk te houden, maar kan niet verhinderen dat deze partituur – ondanks enkele meeslepende momenten – een al te hermetische indruk nalaat. Dat neemt niet weg dat het BRTN orkest zich hier, net als in de orkestrale werken op de eerste cd, bewijst als een ensemble van virtuoze klasse.

Deze box biedt een boeiend overzicht van het oeuvre van een van de meest vooraanstaande hedendaagse Belgische componisten. Laportes werken worden verdedigd door ijzersterke uitvoerders, maar de gesloten muzikale taal die ze vaak uitstralen roept toch de vraag op of dit muziek voor het grote publiek is dan wel enkel voor de "kenners"...

Meer over André Laporte


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.