Andrea Marutti is labelbaas van Afe records en heeft in het genre van de avontuurlijke elektronica allerlei projecten en samenwerkingen lopen onder verschillende aliassen. Fausto Balbo komt van origine uit het zwaardere rockmilieu maar rolde langzamerhand de elektronicawereld binnen. Het treffen van beide heren resulteerde in een zorgvuldig uitgewerkte soundcollage die helemaal niet zo schadelijk klinkt als de titel doet vermoeden. 

Uitgesmeerd over vier tracks die tezamen drie kwartier in beslag nemen, presenteert het duo een elektronisch klanklandschap dat de ene keer modern klinkt en dan weer vintage aanvoelt. Het aangewende klankmateriaal is zorgvuldig uitgekozen en met vakmanschap bijgevijld: clicks, verhaspelde geluidsnippers, tikjes, gekraak, bleeps en ruisklankjes worden deskundig uitgespreid op een wijze die al bij al ontspannen klinkt. Geen fluitende feedbacktonen, abrupte noise-erupties of regelrechte aanvallen op de trommelvliezen zijn te horen. Vermoedelijk kwamen zowel laptop, samplers als oude synths en effectenmodules aan te pas bij het construeren van deze geluidscollages. De luisteraar wordt tijd gegund om te wennen aan iedere ingebrachte klank en dat zijn er trouwens best wel veel. Bovendien clusteren de klanken zich regelmatig in weerkerende cyclische patronen, wat de beluisterbaarheid van dit werk natuurlijk ten goede komt. Het geheel voelt dan ook vrij organisch aan,  ook omdat af en toe elektronische basklanken hun intrede doen of een streepje synth de geluidseffecten onderstreept en waardoor melodische passages worden gesuggereerd. Daardoor herinnert het geheel soms aan de elektronische krautrock van Cluster of de ambientpioneers van Tangerine Dream. Maar tegen dat dat besef goed en wel doordringt, is de muziek alweer gemuteerd in een meer abstract klinkende passage waarbij de melodie vervalt en klankonderzoek de bovenhand neemt. Doordat het werk heen en weer schippert tussen puur klankexploratie en meer melodische en/of ritmische excursies en de ene keer "oud" en dan weer "nieuw" aanvoelt heeft het geheel iets ongrijpbaars en wereldvreemds. 

Het totaalresultaat is een aangenaam werk dat een dankbaar klanktapijt vormt maar dat over de hele lijn misschien nét iets te weinig prikkelt en af en toe wat te gemakkelijk voortkabbelt om écht hoge ogen te gooien. De vier tracks zijn bijvoorbeeld ook nogal inwisselbaar. Niettemin is dit een heel verdienstelijk en origineel werk.

Meer over Andrea Marutti & Fausto Balbo


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.