Hij is de grootmeester van de hedendaagse dancehall. Met zijn sociaal geagiteerde teksten en zijn gevatte raggaraps heeft de Jamaicaan Keith Blair zich een aanzienlijke plaats veroverd aan de wereldtop van de huidige reggaeveteranen. Zijn twaalfde langspeler, 'Justice Fight', is daarom ook een schijfje dat gerust met het nodige respect mag behandeld worden. One love.
Als een zweep hakken de basslagen van opener en titeltrack 'Justice Fight' door de luidsprekers: Anthony B valt meteen met de deur binnen. De agressieve ragga en het opzwepende ritme waarmee hij de ongelijke klassenstrijd van Jamaica te lijf gaat, trekt alvast alle ogen en oren open voor de komende 14 nummers. Gelukkig bekoelt deze schijnbare woede al snel en serveren Anthony en band verder melodieuze dancehall met lekker diepe en gevatte basdubs en vrij veel aan reggae gerelateerde tegenritmen. Zo is 'Every Woman' een eindeloze, trancematige trip die gedragen wordt door een dijk van een basriff. Op die manier zwalpt Anthony B op deze cd vakkundig heen en weer tussen opgeklopte ragganummers en meer lome en bezwerende dancehall vibes. Dat neemt niet weg dat de spraakwaterval geen seconde stilstaat. Wie dus niet gewend is aan zo'n woordverkeer weze gewaarschuwd: Anthony B laat er geen gras over groeien. Belangrijkste factor blijft immers de lyrische invulling en die wordt gedragen door een beperkte ritmische en soms melodieuze basis. (basisritmen zijn geleend van ondermeer The Heptones, Gregory Isaacs en Black Uhuru). Veel instrumentale rijkdom valt dus niet te bespeuren (zoals bij de veel meer hitgevoelige Shaggy wél het geval is). Loodzware bassen, ratelende percussie of diepe dubs zijn aan deze rasta duidelijk niet besteed. Dankzij de rustigere, aangenaam golvende hoogvliegers als 'Lonely' of 'Hail Jah' komt deze 'Justice Fight' echter nergens nodeloos geforceerd of vermoeiend over.
Anthony B weet op zijn manier een ruim publiek te boeien. Enige spijtige zaak is dat er nergens weergave is van de man zijn woordenrijke teksten. Dat, samen met een vol Jamaicaans slang accent, maakt de muziek soms nogal moeilijk te volgen. Opletten geblazen dus!

Meer over Anthony B


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.