The Nash Ensemble is een van Engelands beste kamermuziekensembles en zij maakten in het verleden al bekroonde opnames, van Schuberts Octet bijvoorbeeld, of van Dvoraks Amerikaanse strijkkwartetten. Met deze cd blijven zij bij die laatste componist, want ze hebben diens sextet voor twee violen, altviolen en celli opgenomen, en het kwintet voor twee violen, altviool, cello en contrabas.

Ondanks het late opusnummer, is Dvoraks strijkkwintet eigenlijk een vroeg werk, en wel het eerste grote werk waarmee hij de aandacht wekte van de gevestigde muzikale waarden in Wenen, in het bijzonder van Johannes Brahms. Het is een erg klassiek, vierdelig werk, waarbij nog geen spoor te bekennen is van de Tsjechische volksmuziek die later Dvoraks handelsmerk zou worden. De sfeer is Weens, divertimenterend en doet de muziek erg overzichtelijk klinken. De extra strijkers geven beide werken een stevigere klankbasis dan een strijkkwartet heeft, en dit is vooral duidelijk in dit kwintet. De contrabas zorgt voor de diepere, zwaardere klank dan in het sextet, waar de twee altviolen en de twee celli eerder voor een zachtaardige, warme kleur zorgen. Toch wordt in beide werken soms aardig wat op kracht gespeeld, met stevige boogstreken en harde accenten. Hierdoor contrasteren de snelle delen, met name de twee levendige scherzi, mooi met de lyrische trage delen. Het tweede deel van het sextet, een melancholische Tsjechische 'Dumka', klinkt bijvoorbeeld heel zacht en teder, waarbij de hoofdstemmen quasi vrij van elkaar bewegen.

Het Nash Ensemble speelt met een typisch Engelse klank, die moeilijk te omschrijven maar wel heel kenmerkend is. De strijkers klinken vol en rijk, en erg enthousiast, zonder echter die tere fijnheid te bezitten die men bij een goed Duits of Frans ensemble kan horen en die de luisteraar soms op het puntje van zijn stoel doet zitten. Ook ontbreekt die typische zigeunerklank van de Centraal-Europese volksmuziek zodat sommige stuken bij een eerste beluistering zelfs meer weg zouden hebben van Elgar dan van Dvorak. Vooral de violen houden zich beschaafd, wat 'volgens het boekje', op de achtergrond. Maar de nagenoeg perfecte uitvoering, waar in elk opzicht - muzikale samenhang, interpretatie, frasering, noem maar op... - weinig aan verbeterd kan worden maakt dat ruimschoots goed.

Dit is een erg mooie cd, waarop twee van Dvoraks betere werken op een overtuigende wijze gebracht worden. Het Nash ensemble zet een vlotte, gemakkelijk verstaanbare en feilloze uitvoering neer.

Meer over Antonin Dvorak


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.