Deze nieuwe uitgave van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest is gewijd aan Tsjechische muziek en bevat naast de beroemde negende symfonie van Dvorak een korte vijfdelige suite voor orkest gebaseerd op Slowaakse volksmelodieën van Vitezslav Novak. Diezelfde volksmelodieën vindt je trouwens ook terug in Dvoraks muziek, zij het dan in een romantisch, symfonisch idioom gegoten.

Dirigent Zdenek Macal kiest voor rustige tempi, die niet merkbaar veel langzamer zijn maar wel helpen om een soort van volkse eenvoud in deze muziek te houden. Dat is zeker het geval in de 'allegro' sectie van het openingsdeel van de symfonie of in het trio van het derde deel. Het beroemdste fragment uit de hele symfonie, de Engelse hoorn solo in het trage deel, klinkt wat ijl maar dit versterkt net het intieme gevoel dat in deze beweging heerst. Want dit langzame deel komt heel sterk over als eenvoudig en vroom, wat aan de ernstige kant geïnterpreteerd maar tegelijkertijd erg gevoelig. De fraseringen in de strijkers, in alle delen maar heel duidelijk in dit tweede, zijn bijzonder verzorgd en getuigen van veel fijngevoeligheid. Het scherzo klinkt vurig, met prominent slagwerk maar koperblazers die afgerond en slank blijven klinken. De paukenist kan zich echter voldoende uitleven en ondersteunt de rest van het orkest heel effectief, kort en droog. Zo blijft de finale fris klinken en ontaardt die niet in een al te luide blazerij waarin weinig lijn meer valt te ontdekken.

De 'Slowaakse Suite' van Novak weerklinkt met een zelfde gevoel voor eenvoud en menselijkheid, al was een beetje meer vuurwerk in de snelle delen welkom geweest. In plaats daarvan werd voor een heldere, rustige aanpak zoals bijvoorbeeld van het speelse tweede deel gekozen. De obligate orgelpartij in het eerste deel ('In Church') voegt dan weer een element van rust en bezinning toe aan dit werk. Pittige fraseringen zorgen echter wel voor een typisch Slavisch dansgevoel in delen als 'Two in Love', die zo niet veel verschillen van Dvoraks bekendere 'Slavische Dansen'.

Van Dvoraks laatste symfonie, de bekendste van de negen, bestaan natuurlijk talrijke opnames maar van zijn jongere landgenoot Vitezslav Novaks muziek, zoals deze Slovaakse Suite veel minder. Alleen daarom zou deze cd de moeite waard kunnen zijn maar ook Zdenek Macals interpretatie, genereus en met een verfrissende eenvoud heeft genoeg charme in huis om deze cd erg overtuigend te maken.

Meer over Antonin Dvorak/Vitezslav Novak


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.