Anvil is jarenlang een band geweest van semi-gemiste kansen: toen ze opkwamen begin jaren tachtig van de voorbije eeuw, bleken ze met hun erg potige en behoorlijk snelle metal een inspiratiebron te vormen voor jonge honden als Metallica en Anthrax. Maar waar die bands steeds hogere toppen begonnen te scheren, bleef Anvil wat op de achtergrond aanmodderen. Niet dat de heren rond frontman Lips ooit een echt slecht album uitbrachten, maar het grote succes bleef wat uit. Dankzij de film die rond de groep werd gemaakt, mag Anvil zich verheugen op wat meer aandacht, en als dank leveren ze met 'Juggernaut of Justice' hun beste plaat sinds lang af.

Het is geen geheim dat dit trio altijd gaat voor een flinke portie cojones verpakt in leuke en memorabele metalnummers en dat is deze keer niet anders, al valt het wel op dat de band het gaspedaal iets steviger indrukt dan voorheen. Dat geeft onder meer 'When All Hell Breaks Loose' een lekkere drive, en in nummers als 'The Ride' of 'On Fire' valt goed te horen dat een jonge Metallica wat betreft combineren van fikse riffs en aanstekelijke melodieën goed heeft geluisterd naar wat deze heren ooit presteerden.

Dat de Canadezen niet vies zijn van zelfrelativerende humor is een publiek geheim, en geregeld levert dat leuke liedjes op. Prijsbeest deze keer is 'Fukeneh!', dat haast ridicuul aanstekelijk werkt en eenieder het oersimpele, maar degelijke refrein laat meebrullen. Dit is meer dan waarschijnlijk een geweldige kandidaat voor een livesituatie.

Het geweldige is dat Anvil de kwaliteit deze keer een volledige plaat lang laat stand houden, en dat is hoegenaamd geen sinecure. Dat de groep nog steeds balanceert tussen melodie en snelheid net zoals vroeger is het beste bewijs dat een goede formule niet dient te veranderen, en dankzij een puike productie komen de songs ook mooi tot hun recht. Nieuwe fans gaat de act misschien niet winnen met dit album, maar het is alvast een bewijs dat na zoveel jaar de heren van Anvil nog steeds het heilige vuur niet hebben verloren, waarvoor hulde.

Meer over Anvil


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.