Van overdaad kan het Britse label RROOPP niet echt beschuldigd worden. Wat het uitbrengt is echter des te indrukwekkender. Op vier jaar tijd heeft RROOPP zijn derde uitgave op de markt gegooid. De missie is wel steeds dezelfde: een bijna vergeten of ondergrondse psychedelische gitaarband aan het woord laten. Dat gebeurt steevast met een box met zomaar eventjes drie cd’s vol zeldzame opnamen, alternatieve takes of liveregistraties. Waar de eerste editie over de soundscapeschepper Yellow 6 ging en de tweede over het avantgardistische, sfeervolle snaartrio Amp, is nu het psychedelische postrockdrietal Appliance aan het woord. Gemoed en gitaar zijn dus twee waarden die bij dit label hoog staan aangeschreven.

RR03PP is minstens even indrukwekkend als zijn voorgangers. ‘Re-conditioned’ bevat een cd met drie Peelsessies, een schijfje vol demo’s, onuitgegeven materiaal en b-kantjes en een cd die de eerste drie albums van de band (voor de eerste keer op digitale drager) bundelt.

Appliance kan best omschreven worden als een kruising tussen Velvet Underground en Sonic Youth, maar dan met een dikke joint erbij. Het trio hanteert een klassieke bas, drum, gitaarbezetting, maar bedient zich vooral van lang uitgesponnen, instrumentale partijen waarbij analoge synthesizers, een stevige postproductie en bedwelmende effecten noodzakelijk blijken. Daarnaast durft frontman James Brooks er wat donkere, monotone zangfrasen aan toevoegen en houdt dit gezelschap zowel van sterke melodieën als fijnzinnige, haast hallucinerende klankdetails. Bubbelende effecten, zinderende en rondtollende gitaarlijnen met veel herhaling en driedimensionale accenten staan echter steeds ten dienste van de song.

Appliance durft te kiezen voor experimenten en blijft zomaar eventjes 44 songs lang zichzelf uitvinden zonder een seconde zijn lome, psychedelische karakter te verzaken. Dat mag al eens met louter elektronische ritmen en diep zinderende ambientlandschappen (‘Comrades (In a Moscow Hotel)’), maar over het algemeen gaat het om lange, doezelende gitaarlandschappen en notensequenties, die een zeldzame keer iets pittiger uit de hoek durven komen zoals bij het krautrock-gekruide, zeldzame b-kantje ‘Nocturnal Walker’. Mooie uitzondering is het bijzondere, Tarantino-achtige experiment ‘Lalo’, wat wel op een stuk pure achtervolgingswaanzin lijkt. Maar zelfs hier blijft het drietal zowel down to earth als far out of space.

Deze box is tegelijkertijd hallucinant mooi als indrukwekkend uitgebreid. Appliance is duidelijk de band niet van opvallende muziek of strategieën, getuige een eenvoudig artwork, gebrek aan singles of catchy songs. Maar deze box staat wel garant voor meer dan drie uur heerlijke sfeermuziek. ‘Re-conditioned’ is daarom zeker het ontdekken waard.

Meer over Appliance


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.