Het kon niet uitblijven. Na de waanzinnig uitgemolken garagerock hype en de revival van vrolijke 80's gitaarmuziek (Franz Ferdinand), worden beide nu leuk gecombineerd. Toch is dit minischijfje van het West Britse Archie Bronson Outfit al een jaar oud. Neemt niet weg dat de tien frisse nummers op 'Fur' zowel uitblinken in energie, melodie als ingetogenheid en een groep tonen die zeker met zijn tijd mee is.
Psychedelica viert weer enige tijd hoogtij. De drie koppen van Archie Bronson Outfit kennen hun gitaren. De heren klinken erg strak en rechttoe rechtaan, maar tegelijkertijd ongelooflijk melodieus en virtuoos. Het verhaal gaat dan ook dat de baas van het befaamde Domino label deze groep na anderhalf optreden een contract onder de neus schoof. De hippe houding van deze band in combinatie met de retro uitstraling die in zijn muziek weerspiegeld wordt, maakt ze in elk geval erg "hot" over het kanaal. Hoewel een zeldzame keer de punkgitaren afgestoft worden ('Islands'), streeft Archie Bronson Outfit veelal toch gedegen rocknummers na, die soms rommelig durven uitvallen maar toch volledig onder controle van de groep blijven. In 'Riders' wordt zelfs een kleine vleug rauwe blues bovengehaald. Zo bewijzen deze jongens op dit vrij warrige, korte schijfje van veel walletjes gegeten te hebben, zonder te moeten inboeten aan een eigen sound. De basis vertrekt steevast vanuit welomlijnde, treurige singer / songwriternummers maar ontaardt naar eigen zeggen in heel intense, opgefokte partijen. Op het heerlijk hobbelende 'Bloodheat' neemt dit schijfje inderdaad wat gas terug en de daarop volgende, lome uitschieter 'On the Shore' durft zelfs even heel het stevige tempo van deze plaat te doen stokken. Gelukkig staan daar andere parels als het rauwe, chaotische 'Armour for a Broken Heart' of de fijn opbouwende afsluiter 'Pompeii' tegenover om van 'Fur' toch een boeiend en afwisselend geheel te maken van een band in volle expansie.
Op één of andere moeilijk definieerbare manier kan dit plaatje vanaf de eerste noten al voluit overtuigen van zijn muzikaal gelijk. 'Fur' bewijst dat Archie Bronson Outfit verdomd goed weet waar ze mee bezig zijn en het kordate karakter van deze cd laat dan ook gerust toe hem voor middellange termijn in de speler te laten circuleren. Het is in elk geval reikhalzend uitkijken naar een volwaardige opvolger.

Meer over Archie Bronson Outfit


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.